Ta bort stammen på vitkålen. Skär vitkålen i cm stora bitar. Fräs vitkålen i smöret i en större gryta, salta och peppra, ringla över sirapen och droppa i ättikan
Brunkål passar perfekt till julskinkan. Nu för tiden när man köper färdiglagad skinka brukar jag använda spadet som blir i julskinkeförpackningen till brunkålen
Att ha någon annan kål än den bruna varianten på julbordet har vi aldrig provat, brunkål är det som gäller och så har det varit sen urminnes tider när det äts skinka, prinskorvar och köttbullar för vår del
I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten
Här är brunkål till skinkan en självklarhet. Och den görs som bekant på vitkål. Inflyttade uppsvenskar [som kommer ifrån norr om riksväg 11 kallas även upplänningar] betraktar förmodligen både brunkål och långkål som exotiska rätter. 11 kallas även upplänningar] betraktar förmodligen både brunkål och långkål som exotiska rätter
(Det blir mycket vackrare med savoykål än vitkål). Koka vitkålen på medelvärme ca 15 minuter. Resterna av kålhuvudet i mitten är blad som är för små för kåldolmar de kan du hacka grovt och koka 20 minuter till och spara till kålpudding, brunkål, stuvad vitkål eller frysa in