Fördela smöret över kålen. Brunkål passar perfekt till julskinkan. Nu för tiden när man köper färdiglagad skinka brukar jag använda spadet som blir i julskinkeförpackningen till brunkålen
4 msk smör. Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kålen med matfettet lite i sänder och lägg över i långpanna. Ringla på sirap och slå på lite skinkspad eller buljong
8 1/2 - 1 vitkålshuvud (ca 1 kg för 8 port) 2 msk smör eller margarin 2 msk sirap 1/2 msk salt 1 krm peppar 2 - 2 1/2 dl grönsaksbuljong (fond eller tärning + vatten) Lägg till i inköpslistan
Frågan är nu vem som tar sig an brunkålen. Fräs i smör ett par minuter. a 400-500 gVattenSaltSmör att fräsa i2 msk vetemjöl1 l vatten2 grönsaksbuljongtärningar1,5 dl grädde4 kokta äggCrème fraîcheRepa av grönkålen och koka i lätt saltat vatten i c
Fräs upp ordentligt så att kryddorna hinner ge smak åt smöret. Totalt gick det åt ca 1 bröd) ost & smör rödkålssallad (rödkål, apelsin, feta, dressing. skal från 1 apelsin + apelsinsaften, vitvinsvinäger, salt, olivolja) ruccolasallad (ruccola i bottnen, galiamelon i bitar, skivad rödlök, salt & peppar) Janssons frestelse Julskinka & kött köttbullar prinskorv senap Mamma & Pappas hemmagjorda brunkål Mormor Sivs leverpastej rödbetsallad (gjorde på 1 kg. Fräs upp en rejäl klick smör och lägg i 4 kryddpepparkorn, 4 hela kryddnejlikor och 1 kanelstång (pudra eventuellt över lite extra kanel om du gillar smaken)