Häll på resten av buljongen. Brunkål måste finnas på julbordet hos oss. 3 dl buljong eller skinkspad. Tillsätt 2 dl av buljongen och stek under lock ca 20 minuter. 3 dl buljong eller skinkspad
Brunkål är något som har blivit en tradition här hemma på vårat julbord under de senaste 5 åren, så himlans gott och dessutom så enkelt att göra. 1 hönsbuljongtärning. Häll på vattnet, några droppar soja och smula i buljongen, rör om och låt sedan puttra under lock på låg värme i ca 1 timme. 1 hönsbuljongtärning några droppar soja
Brunkål är en rätt som är vanlig i södra Sverige som serveras på julbordet. 3-5 dl buljong. Tillsätt ättika och buljong och låt allt småkoka under lock tills kålen är mör och brun 1-1 1/2 timme. Börja med 3 dl buljong och spä under tiden med mer om det behövs. 3-5 dl buljong
Koka upp buljong, ringla över sirap och soja och häll över buljongen. 3 dl stark buljong eller skinkspad (jag tog 3 dl vatten och 2 oxbuljongtärningar). 3 dl stark buljong eller skinkspad (jag tog 3 dl vatten och 2 oxbuljongtärningar)
Servera r-benen varmt eller kallt med äppelmos, katrinplommon, rödkål, brunkål eller brysselkål. Vispa ur långpannan med buljongen och smaka av skyn, red av till sås
Resterna av kålhuvudet i mitten är blad som är för små för kåldolmar de kan du hacka grovt, koka i ytterligare 20 minuter samt spara till kålpudding, brunkål, stuvad vitkål eller frysa in. 5 dl sky från kåldolmarna eller kalvbuljong. med vatten eller ta vatten plus stekskyn samt 1 buljongtärning eller 1 tsk flytande buljong. gör skysås men ersätt ersätt 2,5 dl buljong med grädde
Grönkål äter man tydligen främst i Halland vid juletid och då kallas den för långkål, här nere i våra delar av landet är det mest brunkål som äts till skinkan och på andra platser är det rödkål som gäller