BoeufBourgignon tillhör en av de franska kökets grundpelare, ett recept som finns i många varianter numera och som får betraktas vara tillhörande kategorin slow food, dvs inget man gör på vardagar
Jag har också funderat en del på Julia et Julie den senaste tiden, eller, fransk mat i allmänhet och BoeufBourgignon i synnerhet är något jag tänker på rätt ofta
För ett par veckor månader sedan skrevs det om Julie Childs boeufbourgignon på Öhmans Mat & Vin och nu var det läge att spendera en dag med lite nötkött, champinjoner och vin
Efter lite surfande på olika recept på BoeufBourgignon, så fastnade jag för ett recept, i det stora hela använde jag dom ingredienserna som receptet angav, men tog bort en del vin och ersatte det med vatten, och så hoppade jag över lite kryddor som jag tycker är sådär (tex lagerblad, vill ju inte göra en kallops)
BoeufBourgignon 4-6 portioner600 g högrev300 g rimmat sidfläsk6 schalottenlökar3 krossade vitlöksklyftor2 stora morötter2 msk torkad rosmarin1 näve färsk timjan2 hela nejlikor1 msk tomatpuré1/2 flaska rött vinen skvätt vattensmörAnvänd en grytaTärna köttet i tärningar på ca 2 kvadratcentimeterTärna sidfläsket i kvadratcentimeterstora bitarBryn köttet i smör i omgångar, ställ åt sidanBryn sidfläsket så att det blir knaprigt, ställ åt sidanSkala och dela schalottenlökarna i klyftorSkala och krossa vitlökenFräs löken och vitlöken i det kvarvarande fettet fyll på med mer fett om det behövsHäll på det röda vinet, örterna och nejlikan, låt koka upp och sjuda i 5 minuterHäll i kött (inklusive köttsaft), sidfläsk, morötter och tomatpuréFyll på med rött vin och eventuellt vatten tills köttet och grönsakerna täcks