Biff a la lindström

Biff à la Lindström är mångas favorit bland husmansrätterna. Kanske för att rödbetorna och kaprisen gör köttfärsbiffen så saftig och smakrik.

Topprecept för biff a la lindström just nu

Visa alla topprecept för biff a la lindström

Biff à la Lindström - en riktig klassiker


Biff à la Lindström är köttfärsbiffar som görs genom att blanda köttfärs (gärna oxkött), finhackad gul lök, potatis och rödbetor, ägg, kapris, salt och vitpeppar, för att sedan stekas i rikligt med smör i en het gjutjärnspanna. Det är rödbetorna som ger biff a la Lindström dess härligt röda färg och kaprisen bidrar med en krispig sälta. Därför är det inte konstigt att många blir extra glada när de ser Biff a la Lindström på menyn.

Rätten är verkligen en svensk klassiker, men ingredienserna talar för att rätten har ryskt ursprung. Det finns flera olika historier om hur den populära köttfärsbiffen kom till Sverige och hur den fick sitt namn. Enligt en ska biff à la Lindström ha kommit till Sverige tack vare kapten Henrik Lindström (1831-1910) som var född och uppvuxen i Sankt Petersburg. Andra menar att rätten kom hit tack vare en annan Lindström, den kände polarkocken Adolf Henrik Lindstrom som var med på flera expeditioner både till Sydpolen och genom Nordvästpassagen. Enligt sägnen ska han 1862 ha bett kockarna på hotell Witt i Kalmar att laga rätten eftersom han brukade äta den i Sankt Petersburg. Resultatet blev så uppskattat att Biff à la Lindström blev ett stående inslag på Witts meny och är så än i dag.

Självklart går det även att göra biff à la Lindström vegetarisk.

Toppkommentarer i biff a la lindström

Klassisk biff à la Lindström
8

“Tillsatte bara senap och kalvfond i smeten ?”

Se recept