Mixa med en stavmixer till en jämn massa, blanda sedan i de linserna du sparat vid sidan av. Linsbiffarna är ett gott alternativ till bönbiffar och falafel, och de är relativt snabba att tillaga eftersom linserna går att koka på cirka 20 minuter. 3 dl okokta gröna linser (ca 7 dl kokta linser)1 röd lök2 vitlöksklyftordrygt 0,5 dl vetemjöl2 ägg1 tsk spiskummin1 tsk mald koriander1 tsk cayennepeppar1 tsk saltRapsolja till stekningBörja med att koka linserna mjuka. Det tar ca 20 minuter, eller ca 10 minuter om du blötlägger linserna en timme innan kokningen. Lägg alla ingredienserna, förutom 1 dl linser som du sparar vid sidan av, i en bunke. 3 dl okokta gröna linser. ca 7 dl kokta linser
Bönbiffar. Tomatsoppa med belugalinser. Kycklinggryta med röda linser. Marinerade gröna linser. Baljväxter är något som många av oss skulle må bra av att äta mer av
Jag äter faktiskt en hel del veganskt i nuläget, bara att jag mer äter det när det är "naturligt" veganskt (typ soppor, linsgrytor, bönbiffar, sallader etc) snarare än att jag byter ut produkter mot veganska alternativ (tänk creme fraiche vs havrefraiche) Brukar försöka märka ut de veganska recepten, och många är ju lätta att göra om när det bara handlar om produktbyten men tar absolut till mig idén eftersom det är något jag själv håller med om och gillar
bönbiffar,. För att få en bra struktur på biffar och bollar är det viktigt att först och fräsmt ha något bra bindemedel, oftast räcker det bra med att mixa bönor och linser, då blir det till en kletig gegga
Dessutom finns det ekologiska råvaror som inte kostar så mycket, bönor, linser, mjöl, ris, mjölk. MåndagFrukost - omelett med rödlök och körsbärstomaterLunch - pasta med kidneybönssås och riven morotMiddag - ugnsrostade rotsaker, buljongkokta kidneybönor, smörstekt seitan, tzatzikiTisdagFrukost - havregrynsgröt, jordgubbssylt, mjölk, knäckebröd med smör eller avocadoLunch - pyttipanna av måndagens middagMiddag - ärtsoppa med senap, tjockpannkaka med kanel och äppleOnsdagFrukost - ägg och smörgåsLunch - ärtsoppa med senap, tjockpannkaka med kanel och äppleMiddag - potatismos (ja, det fanns ekologisk "gammalpotatis" kvar i affären) med bönbiffar (kidneybönor, ägg, riven morot) och kokt broccoliTorsdagFrukost - naturell yoghurt, müsli, russin och skivad bananLunch - potatismos, bönbiffar, broccoliMiddag - fullkornspasta med sås av röda linser, ärtor och majs tillFredagFrukost - havregrynsgröt med mjölk och hemkokt lingonsylt, bröd och smör eller avocadoLunch - fullkornspasta med sås av röda linser, ärtor och majs tillMiddag - hembakt pizza (med hushållsost som inte var ekologisk men som kostade 30 kr/kg, jag köpte 2,2 kg, rev det och frös in så det räcker till massor av fredagspizzor)LördagFrukost - pannkakor med kanel och fruktsalladLunch - gårdagens pizzaMiddag - riswok av råris, tomat, sojagrytbitar, lök och vilka andra grönsaker som finns kvar, jordgubbspaj till efterrättDet här är en ungefärlig meny och utifrån de råvaror jag handlat till de här maträtterna kan jag såklart göra annan mat om jag känner för det eller om något annat passar familjen bättre
Våra stora köksskåp räcker nästan inte till för alla bönor, linser, ris, gryn, burkar, lager med sojamjölk och sojagrädde, mjöl, pasta, senapsflaskor, kinesiska torkade matvaror m