Panera i ägg och mjöl och lägg i ett lager på en ugnsplåt. När auberginen har fått färg på båda sidor och blivit mjuk så lägg ett lager på botten av en ugnssäker form
Häll upp mjölet på en platt tallrik och vispa upp äggen lätt i en djuptallrik. Vänd dem först i de uppvispade äggen, sedan i mjölet och placera dem därefter på en smord/bakplåtspappersklädd plåt
En riktigt god variant av bacon och ägg, med aubergine, lök, ost, örter och tomat. Knäck i ägget. Dela tomaterna och lägg runt kanten och strö över riven ost
En helt vegetarisk auberginegratäng. Salta dem på båda sidor och lägg dem på ett fat som su ställer lite sent på en kant för att saltet ska få dra ut den bittra vätskan ur auberginen
Vispa upp ägget och lägg i en skål. Vad passar bättre då än en smarrig, matig auberginegratäng. Lägg upp vetemjöl blandat med lite salt och svartpeppar på ett fat
Stek auberginetärningarna i olivolja, salta lite och när de får färg, lägg över i formen som ett lager ovanpå spenaten, kanske du får steka två omgångar om stekpannan inte är så stor
Och till det gärna sallader med inslag av rödkål och grönkål, eller kanske en gratäng med bara grönsaker istället för Jansson, som denna italienska auberginegratäng
Se även detta recept för en god auberginegratäng som alternativ till Janssons. Inte minst för allergiker kan också salladen ofta vara en räddning på julborden för den innehåller sällan gluten, ägg, laktos eller nötter (fast salladen med valnötter och ädelost är här ett undantag då
Servera med zucchini och auberginegratäng. 500 gr färs (nöt eller kalv), 200 g soltorkade tomater i olja, 2 vitlöksklyftor, 200 g fetaost, 2 krm kajennpeppar, 1 ägg. Blanda samman alla ingr inkl 2,5 msk av tomatoljan, ägg, 2 krm peppar. 1 ägg