Arabiska ägg recept

Simsim arabiska kakor med sesamfrö

Simsim arabiska kakor med sesamfrö

Vispa först ägg och socker. Lägg sesamfrön på en tallrik. Sen vänder man den sidan uppåt och lägger dom på en plåt med bakplåtspapper
Arabiska piroger med burritos o nötter

Arabiska piroger med burritos o nötter

Lägg undan grytan för att svalka. Lägg på bakplåtspapper. Lägg handdukar över plåtar få vila en stund. Sista penslar med ägg över alla piroger och in mitten av ugnen
Köttfärsrätt med ägg i ugn

Köttfärsrätt med ägg i ugn

Nästan som tagine men vet inte riktigt vad heter på arabiska. Lägg undan från plattan. Friterade olja med skivad potatis i tills fått färg sedan lägg på hushållspapper så dra bort fettet
BIRYANI - KYCKLING OCH RIS

BIRYANI - KYCKLING OCH RIS

Täck botten av en kastrull med olja, lägg i riset, vattnet, salt, biryanikrydda och gurkmeja för färgens skull
Shakshouka med haricots verts och paprika

Shakshouka med haricots verts och paprika

Ha i den arabiska kryddan, paprikapulvret och harissan. ca 3/4 - 1 tsk salt + lite extra till äggen. 4 - 5 ägg (beräkna 1 ägg / person). Lägg på ett lock och låt grönsaksröran koka på medelvärme i ca 15 minuter. Knäck ner 1 ägg i varje grop och strö på lite salt på varje ägg. Lägg på locket igen och låt röran fortsätta koka i ca 10 - 154 minuter, eller tills äggvitan stelnat men äggulan fortfarande är lite mjuk i mitten. ca 3/4 - 1 tsk salt + lite extra till äggen. 4 - 5 ägg (beräkna 1 ägg / person)
Abo Simsim - Sesamkakor

Abo Simsim - Sesamkakor

Simsim betyder sesamfrö på arabiska och abo betyder pappa. Vispa ägg och socker poröst. Lägg sesamfrön på en tallrik
Pistaschbitar

Pistaschbitar

Tillsätt de rumsrempererade äggen ett och ett. Lägg på ett bakplårspapper och en bakplåt. 250 g ägg (ca 5 st). 3 droppar orangeblomvarren (finns i arabiska butiker)

Marockansk pistaschparfait

Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa äggvitor och strösocker till ett hårt skum. 150 g skalade osaltade pistaschnötter 4 ägg 1 dl florsocker 4 msk strösocker 4 dl vispgrädde 2 msk rosenvatten (finns i välsorterade livsmedelsbutiker och arabiska affärer) ett par droppar grön karamellfärg 2 msk cointreau (kan uteslutas) 1. 4 ägg
Rårakans återtåg

Rårakans återtåg

Han läste Nina Björk-feminism, hängde med, ville tänka nytt och när jag kom hem till honom med couscous, vin och arabiska kryddor så tackade han sannerligen aldrig nej
Lammfärsbullar

Lammfärsbullar

Blanda färsen väl med lök, ägg, mjölk och kryddor. 1 st ägg. Skala och finhacka löken. Forma till stora köttbullar

LCHF- Sten Sture Skaldeman

Fakir eller faqir ( arabiska "fattig" )är en sufi. I detta blogginlägg tänkte jag titta närmare på "Fakiren"
Irakisk crepes eller borek, burek, börek

Irakisk crepes eller borek, burek, börek

arabiska kallas den här maträtten för börek, burek eller borek och de påminner om franska crepes. Vispa i resterande vatten, ägg, salt och rapsolja
Lammfärsbullar

Lammfärsbullar

Blanda färsen väl med lök, ägg, mjölk och kryddor. 1 ägg. Skala och finhacka löken. Forma till stora köttbullar

Ugnsbakad fylld kyckling (dejaj mahshi)

Du hittar den här rätten i många arabiska länder, ex Libanon, Syrien, Palestina, Egypten, Jordanien… Självklart skiljer sig kryddningen åt mellan länderna, liksom vad man fyller kycklingen med