Denna gången simmade ankan i en fikonsås, efter ett recept märkt med GOTT från gröna skattkistan. En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka
För en tid sedan ville jag göra helstekt anka och det skulle bli första gången för mig. Det var strax innan Mårten Gås och det såldes anka och gås för fullt i matbutikerna
Innan du steker ankbröst eller helsteker ankan gör du apelsinsåsen. Rör ihop maizena och lite madeira eller portvin kallt i ett glas och tillsätt det under omrörning för att reda apelsinsåsen
Bäst till sin rätt kom tryffeln i den ljuvliga potatispurén som serverades till ankan. Till tartaren en mjuk, saftig viol- och lakritsdoftande nebbiolo d’alba som avlöstes av en madeira från Barbeito till soppan
Häll tillbaka fonden i kastrullen, tillsätt apelsinskalen och madeiran. Anka är numera ganska lätt att få tag på fryst och ibland till och med färsk, särskilt när det är kring jul och nyår
Skär ankan i skivor och servera med de varma grönsakerna & sås. Häll i madeira, buljong & grädde. Ankbröst med varma grönsaker & madeirasås 9 propoints2 portioner1 ankbröst ca 400 gramBroccoliSparrisSockerärtorMorötter1 tsk smörSås2 små scharlottenlök1/2 liten palsternacka1 spray olja1/4 dl torr madeira1/2 dl hönsbuljong1/2 dl matlagningsgrädde max 15%1 tsk saltSkala & hacka lök & palsternacka