Anka madeira recept

Helstekt anka med sås

Helstekt anka med sås

Tillsätt soja, madeira, cognac, calvados eller sherry samt salt och peppar samt avsluta med lite söt gele
Fikonsås till anka.

Fikonsås till anka.

Denna gången simmade ankan i en fikonsås, efter ett recept märkt med GOTT från gröna skattkistan. En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka
Anksnack

Anksnack

För en tid sedan ville jag göra helstekt anka och det skulle bli första gången för mig. Det var strax innan Mårten Gås och det såldes anka och gås för fullt i matbutikerna
Ankbröst med apelsinsås

Ankbröst med apelsinsås

Innan du steker ankbröst eller helsteker ankan gör du apelsinsåsen. Rör ihop maizena och lite madeira eller portvin kallt i ett glas och tillsätt det under omrörning för att reda apelsinsåsen
Tryffellunch på Djuret

Tryffellunch på Djuret

Bäst till sin rätt kom tryffeln i den ljuvliga potatispurén som serverades till ankan. Till tartaren en mjuk, saftig viol- och lakritsdoftande nebbiolo d’alba som avlöstes av en madeira från Barbeito till soppan
Anka med apelsinsås

Anka med apelsinsås

I förrgår blev det anka med körsbärssås av anklåren jag köpte häromdagen, i dag blir det klassisk anka à l'orange
Anka a l’orange

Anka a l’orange

Häll tillbaka fonden i kastrullen, tillsätt apelsinskalen och madeiran. Anka är numera ganska lätt att få tag på fryst och ibland till och med färsk, särskilt när det är kring jul och nyår
Ankbröst med varma grönsaker & madeirasås 9 propoints

Ankbröst med varma grönsaker & madeirasås 9 propoints

Skär ankan i skivor och servera med de varma grönsakerna & sås. Häll i madeira, buljong & grädde. Ankbröst med varma grönsaker & madeirasås 9 propoints2 portioner1 ankbröst ca 400 gramBroccoliSparrisSockerärtorMorötter1 tsk smörSås2 små scharlottenlök1/2 liten palsternacka1 spray olja1/4 dl torr madeira1/2 dl hönsbuljong1/2 dl matlagningsgrädde max 15%1 tsk saltSkala & hacka lök & palsternacka

Minnen från nyårsafton 2011

Helstekt Anka med tryffel. Trevlig madeira med ganska hög syra men fin lång kryddig eftersmak som också fungerade bra till ostarna