Abborrfile citron recept

Stekt abborrfilé med kapris och bacon

Stekt abborrfilé med kapris och bacon

Skär skalet av limefrukten och citronen så att fruktköttet kommer fram. 1 st citron. Tillsätt sedan citron- och limebitarna samt persiljan 8 st fjällad. 1 st citron
Gräddstekt abborre med löjrom, dill, citron  och pressad potatis

Gräddstekt abborre med löjrom, dill, citron och pressad potatis

600 g abborrfilé (byxad) salt vetemjöl 1 gul lök, finhackad 2 msk matolja 50 g smör 1 citron (saften) 5 dl grädde 3 msk gräslök 50 g löjrom 1 dl plockad dill (spar stjälkarna till potatisen) 800 g potatis, skalad 2 msk smör dillstjälkar salt
Gräddstekt abborre med löjrom och kantareller

Gräddstekt abborre med löjrom och kantareller

Sprinkla över citronjuicen och slå i grädden, dra ifrån värmen och kasta i gräslöken. 1 citron, saften. 600 g abborrfilé (byxad) salt vetemjöl 1 gul lök, finhackad 2 msk matolja 50 g smör 1 citron, saften 5 dl grädde 3 msk gräslök 300 g färska kantareller 2 msk smör 50 g löjrom 1 näve plockad dill (spara stjälkarna) 800 g potatis, pressad dillstjälkar salt
Smörstekt abborre med grön ärtsås

Smörstekt abborre med grön ärtsås

Servera med färskpotatis, sallad och citron. 1Citronklyftor. 1600 g abborrfilé 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar 2 msk smör Ärtsås 1 pressad vitlöksklyfta 250 g frysta gröna ärter 1 tsk smör 2 dl matlagningsgrädde 3/4 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar Till servering 600 g dillkokt färskpotatis Sallad ,gärna med färsk spenat CitronklyftorSalta, peppra och stek fiskfiléerna i smör ,ca 1-2 minuter på varje sida i stekpannan
Panerad abborrfilé med ansjovissås

Panerad abborrfilé med ansjovissås

Dekorera med mer gräslök, dill och citron. Panera fiskfiléerna först i ägg och sedan i mjöl. Stek dem i rikligt med smör så att de får fin färg på båda sidor
Stekta panerade abborrfiléer à la mormor!

Stekta panerade abborrfiléer à la mormor!

Abborrfileer i sig själv är ju inte precis studerande-mat om man inte (som jag, höhö) råkar ha aktivt fiskande morföräldrar som skänker mig en eller två abborrfileer lite nu och och då

Matäventyr på Gotland

Färsk abborrfilé stektes och åts med skirat smör med hackade sardeller, färska kokta rödbetor som tärnats, kapris och citron

Byxad abborrfilé från grillen.

Lägg ut lök och grovt hackad persilja på ett fat som rymmer abborrfiléerna och häll på olja och citronsaft

Vitlöksmarinerad abborrfilé

Hacka vitlöksklyftorna och pressa citronen. Blanda citron, vatten och vitlök. 1 citron. Rensa fisken. Lägg filéerna i en plastpåse och slå över marinaden, låt dra 2 timmar på sval plats