Fisken serveras med en god kalvfond där tomat, citron och kapris ger fonden en syrlig smak. Jag vet att det är gott – för vi har ätit det – då med Havsabborre
Abborre. Stek samtidigt snittytan på citronen och servera till fisken. Citronsås. Blanda i gurkmejan för att ge såsen färg, samt citronsaft och citronskal
Citronslungade grönsaker. Smörstekt abborre. Blanda det finrivna citronskalet, olja, salt och peppar i en stor bunke, pressa ut saften ur den halva citronen, smaka dig fram till hur mycket
Sprinkla över citronjuicen och slå i grädden, dra ifrån värmen och kasta i gräslöken. Häll i olja och smöret, låt smöret tystna innan du lägger i den mjölade abborren
Servera med färskpotatis, sallad och citron. 1Citronklyftor. 1600 g abborrfilé 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar 2 msk smör Ärtsås 1 pressad vitlöksklyfta 250 g frysta gröna ärter 1 tsk smör 2 dl matlagningsgrädde 3/4 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar Till servering 600 g dillkokt färskpotatis Sallad ,gärna med färsk spenat CitronklyftorSalta, peppra och stek fiskfiléerna i smör ,ca 1-2 minuter på varje sida i stekpannan
Pressa även i lite citronsaft. Filéa abborren och vänd i grädden (spara grädden). 4 st filéer av abborre. 0,5 st citron. 4 st filéer av abborre 2 st schalottenlökar 1 dl vatten 1 dl vitvinsvinäger 0,5 dl vitt vin 1 dl grädde 300 g rumstempererat smör salt peppar 0,5 st citron 2 stjälkar rabarber (nätta) 1 tsk socker smör till stekning
Peta in smöret i buken på varje abborre och paketera sedan in varje fisk i aluminiumfolie. Zesta skalet på citronen och rör ihop med dijonsenap, majonäs och creme fraiche