Så här blev årets trenne julsillar hos Daniel på Lundagillet. Går säkert att utveckla om man funderar över kryddningen lite annars tror jag det möjligen mer är en midsommarsill än julsill då den liksom försvinner mot lök och senapssillens starka smaker
En till sorts sill från årets julbord. många sorter blev det. Denna var hur som helst kryddig och god. 1 stor burk 400 g saltsillfiléerTill lagen3 ,5 dl vatten1 1/2 dl socker1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett8 kryddpepparkorn, krossade1 kanelstång, krossad1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)5 krossade nejlikor10 hela nejlikorlite muskotblommafinstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)lite halvkrossad kardemumma3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen
Åretsjulsill på vårt bord är smaksatt av äpple och ciderättika. Det förtsa vi möter på julbordet är sillen och det är inte mycket som smakar så gott som en god sill med liten nubbe på julafton, varför inte redan till frukost
Här kommer så den utlovade rapporten från årets julbord hemma hos oss. Netas julsill. Själva ser vi det här inlägget som inspiration inför nästa år och jag hoppas att även ni läsare får lite tips inför nästa år eller kanske förslag på lite nya sillar inför påsk
Jag bjuder er på lite bilder från årets julfirande. Recept på mammas julsill. Det mest annorlunda på årets julbord var nog ändå älgostarna som Barbro bjöd på
En av åretsjulsillar blev fänkål & stjärnanissill som blev fantastiskt god och tillsammans med det mörka muscovadosockret får sillen en spännande lakritston
Åretsjulsill…. Jag måste lägga in en sill varje år och i år är jag ute i god tid. Men vad…. Jag älskar klara sillar och jag tycker allra bäst om löksill