Ca 1,6 l 1 1/2 kg äpplen 1 vaniljstång 1/2 tsk kardemummakärnor 2 dl vatten 2 dl strösocker 1/2 dl pressad citronjuice (1/2 dl motsvarar saften från ca 1 citron) Lägg till i inköpslistan
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun färg
Ta kastrullen från plattan & rör snabbt i blandningen med potatismjöl. Servera med lättvispad grädde smaksatt med vanilj eller gör som jag - blanda lika delar grädde med marsankräm
Äppelpaj serverad i portionsform med mördeg, mandelkräm, en äppelkompott som doftar kardemumma, kanel och vanilj, havreströssel med smak av kanel, hemlagad vaniljsås och så färska blåbär och hallon
Spadet går att använda som bas i en supersmarrig äppelkompott. De lysande gula päronen smakar helt fantastiskt gott tillsammans med en klick vaniljglass eller vispad grädde som avslutning på jullunchen
Servera medäppelkompotten. Ett eget recept med lite inspiration från arla. Täck en form med plastfolie i botten för att underlätta att senare få upp parfaiten, och häll sedan i blandningen
Smaksätt medkardemumma. Lägg upp plättarna och servera dem med varm eller kall äppelkompott. Mixa soppan slät och red den med ljus redning under omrörning
Yoghurten består alltså av en öppelkompott smaksatt med kanel och kardemumma. ½ tsk kardemumma. Till en fika jag hade under helgen hade jag svängt ihop ett gäng yoghurtar medäppelkompott
Sedan toppar du med så mycket äppelkompott som du vill och strösslar med strössel. byt ut äppelkompotten mot frysta bär – låt då dessa tina först och häll av så mycket vätska du kan