Äppelklyftor recept

Baconinlindade äppelklyftor

Baconinlindade äppelklyftor

Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Peppra klyftorna och salta försiktigt. Skär baconskivorna på mitten
Kryddiga äppelklyftor

Kryddiga äppelklyftor

Blanda socker och kanel med äppelklyftorna. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör i en stekpanna ett par minuter
Äppelklyftor med kanel

Äppelklyftor med kanel

Äppelklyftor med kanel. Publicerat 2016-01-19 20. 44. 12 i. inspiration,. möjligheter. Åkte in till stan efter jobbet och åt middag ute med Therese
Smörstekta äppelklyftor

Smörstekta äppelklyftor

Skölj och klyfta 1 stort rött äpple (gärna Pink Lady). Smält 2 msk smör i en stekpanna. Låt eventuellt lite färsk rosmarin fräsa med
Receptet gäller för 8 port

2 dl vetemjöl
75 g Arla® Svenskt Smör
2 msk vatten
Fyllning:

4 äpplen
75 g Arla® Svenskt Smör
1½ dl strösocker
pressad saft av ½ citron
Gör så här:

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut den till en rundel lika stor som en ugnssäker stekpanna, ca 25 cm i diameter. Låt degen vila i kylen 15-30 min.   Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg smör och socker i stekpannan. Hetta upp det på spisen under omrörning. Lägg ner äppelklyftorna i stekpannan och häll över citronsaften.   Ta stekpannan från värmen. Lägg över deglocket och vik ner degkanterna på insidan av stekpannan. Gör några lufthål med en gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.   Låt kakan svalna. Lossa locket runt kanten och stjälp upp kakan på ett fat.