Hiram hade i år fyrat 104 år och var en av Svenska dagbladets matskribenter, en stor inspiration för det enkla i köket, råvaror i säsong och experimenterandet, matglädje helt enkelt
Ett recept ur boken Hela Sveriges Husman. Enkelt och gott recept. 3-4 portioner600 g fläskfilé2 röda äpplen10 katrinplommon4-5 cm färsk ingefära1 köttbuljongtärningCa 3 dl vattenSmör eller oljaSalt, pepparSkär bort eventuella hinnor från fläskfilén
Servera fisken på blomkålspuré med äppelfläsk och rödbetor. Ett fruktigt vin vin med hög syra som blev en riktigt bra kombination till syran och sältan i äppelfläsket
En fantastisk kall räkrätt från min barndom, från en minst lika fantastik matinspiratör Hiram. Hiram heter egentligt Märit Huldt och hade i år firat 104 år
Servera kalvytterfilén med några klickar kålrotspuré, kalvfond och äppelfläsk. Kärt barn har många namn – benfri kotlettrad, kalvhare eller kalvytterfilé
Eftersom det varit en del uppmärksamhet kring Märit Hults hundraårsdag plockade jag fram Hirams kokbok, nionde upplagan från 1965, för att återknyta bekantskapen med en av mina första inspiratörer och ledsagare i köket
När barnen var små hade vi enorma mängder äpplen i vår trädgård och jag gjorde äppelmos, äppelkakor, äppelpajer, torkade äpplen, äppelfläsk, äppelpannkaka och you name it
Äppelfläsk I söndags var jag ute på landet med en chokladtårta som jag bakat till ett barnkalas. På hemvägen ramlade jag in i en livsmedelshall som har frukt och grönt som profil
1. Sätt ugnen på 95 grader. Gnid in fläsksidan med salt och citronskal. Lägg den med vitlök, timjan, pepparkorn, lagerblad, ingefära, citronsaft och kalvbuljong i en stekpåse