1 Putsa älgsteken och torka av den med hushållspapper. 2 Blanda olivolja, rödvin, vitlök, enbär och örtkryddor till marinad. 4 Torka av älgsteken och salta den runtom. 5 kg älgstek. 2 st vitlöksklyftor
Dela en hel vitlök mitt itu och lägg ner halvorna i grytan. Hon brukar ofta säga att hon vill äta vilt och jämtländskt så när lokala Hemköpbutiken i hamnen gjort en monter med älgstek, kastanjer och trattkantareller så kändes det ju som en självklarhet att servera älgstek med trattisar till lillasyrran
Vitlök och lök ger lite extra smak och var försiktig med saltet. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Finhacka lök och vitlök. Bryn löken och vitlöken i smör tills de fått fin färg. Matveterisotto (4 pers)2 dl matvete4 dl vatten1/2 buljongtärning (jag brukar använda kycklingbuljong)1 rödlök2 vitlöksklyftor7-8 soltorkade tomater1 dl matlagningsgrädde1 dl riven parmesanost1/2 dl hackad persiljaKoka upp vattnet med buljongtärning. 2 vitlöksklyftor
Jag brynte först steken i smör, färsk rosmarin, vitlök och lingon. Hösten är här med älgmiddag  Jag tror alla har märkt att dagarna har blivit kallare och luften mer frisk
I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek. Lägg ner kryddor och lök och vitlök. 1 älgstek ca 1,5 kg. ev 2 vitlöksklyftor lätt krossade. 1 älgstek. 2 vitlöksklyftor lätt
Pappa gav mej en bit älgstek och så spann jag vidare på det temat med sikrom, kallrökt lax, pepparrot, rotfrukter, västerbottensost, rödbetor, havtorn, hallon och choklad och en Nordisk buffé var född