Älgstek älgkött recept

En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Ett fantastiskt tillagningssätt och hur bra som helst om du glömt en bit älgkött i frysen. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Höstgryta på älgkött

Höstgryta på älgkött

En mindre bit älgstek, skuren i ganska små bitar. På älgkött. En mindre bit älgstek, skuren i ganska små bitar
Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek. Tjälknöl är bland det godaste man gör på älgkött tycker jag
Tjälknöl

Tjälknöl

Jag gjorde på älgkött, men det går lika bra att göra på vilken djurstek som helst. Tjälknöl (1 kg)1 st fryst älgstekLag7 dl vatten3 dl rödvin1 dl salt2 tsk rårörsocker1 tsk krossade svartpepparkorn1 tsk torkad timjan2 stora delade vitlöksklyftorLägg älgsteken i en ugnsform och ställ in den i ugnen, sätt ugnen på 100 grader. 1 st fryst älgstek
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
Pulled Moose – LCHF

Pulled Moose – LCHF

Igår blev det ett nytt recept igen, och älgkött istället för fläsk eller kyckling. Om det beror på älgköttet eller det nya receptet vet jag inte… men det blev fantastiskt gott
Kantarellstuvad Älgskav

Kantarellstuvad Älgskav

Börja med att ta fram älgköttet kvällen innan så det får halvtina ca 8 timmar i kylskåpet. ca 800 g älgstek
Dagens recept: Älggryta

Dagens recept: Älggryta

Det är också gott att servera lingonsylt eller tranbärssylt till älgstek eller t ex rönnbärsgelé eller syltade rönnbär
Asiatisk älggryta i Crock Pot

Asiatisk älggryta i Crock Pot

1 kg älgkött, älgstek eller grytbitar av älg. 1 kg älgkött, älgstek eller grytbitar av älg. Alla ingredienser jag behöver till en asiatisk älggryta i Crock Pot
Peters pasta

Peters pasta

Strö över strimlad älgstek samt parmaskinka. 500 g älgstek som strimlas. Lägg steken i marinad ca 1 dygn, stek sedan det strimlade köttet i smör

Nyårsfirande

Chrisse och jag fixade huvudrätten, där kvällens värd, Patrick försett oss med prima älgstek. Idag tänkte jag bjuda på lite foton från vårt nyårsfirande
Svensk steak and cheese

Svensk steak and cheese

Jag köpte en fryst älgstek och lät den sakta tina i kylskåpet. Stek älgköttet i omgångar tills det fått in färg

Tunnbrödrullar med gokött

En bit färdigstekt älgkött togs upp ur frysen och delades i små bitar. ca 200-300 g älgstek, färdigstekt (recept här)
Tapas från Jämtland och bloggsemester

Tapas från Jämtland och bloggsemester

Den följs av gravad älgstek och inlagda trattkantareller, guld från våra stora skogar. Några skivor getost eller som på bilden med älgköttet nedan, en källarlagrad ko-ost från Kittelbergets Gårdsmejeri, smakar fint på sidan om
Falsk Souvas

Falsk Souvas

(jag använde älgkött, skivad halvfryst älgstek tunt). (jag använde älgkött, skivad halvfryst älgstek tunt)
Rödvinsmarinerad älgstek

Rödvinsmarinerad älgstek

Då blir steken givetvis mör eftersom köttfibrerna bryts ner vid så hög innertemperatur, men med bieffekten att älgköttet får smaken av "lever"

Hur tillreder man älgkött bäst?

in på min blogg eftersom de googlat på älgköttsrecept. Jag tänkte ge några allmänna råd kring älgkötts-tillagning nu för att vara till större service än bara babbla om mig själv här på bloggen