Stuvad herrgårdslake, rom och frästa citronklyftorNu i februari är det säsong att göra stuvad lake. Jag grävde i mina arkiv av gamla kokböcker och fann att det verkar finnas ett sätt att stuva lake på för varje landskap i Sverige
Blanda halva mängden av vodkan, grädden och en banan med samt Bols Blue i en mixer. Blanda andra halvan av vodkan och Bols Vanilla likören i en annan mixer
4-6 äpplen. 1- 1 1/2 dl crème fraiche. Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Smält matfett, kanel och sirap i en stekpanna och stek äppleklyftorna precis mjuka
Tappa den levande laken på blod genom att snitta upp den vid halsen(för att få ett så vitt och fast kött som möjligt) Låt skinnet vara kvar, eftersom det ger en godare och fylligare smak buljongsmak till soppan
Ca ½ tsk chiliflakes. Koka upp, lägg i morotsslantar och låt koka i ca 5 min, lägg i fisk, purjo, paprika och limeblad och låt koka i 5-8 minuter till. 400 g fiskfilé av lake. 4-6 dl vatten
I tonåren kommer jag ihåg att vi fiskade lake på vintern i Västergötland. Vi borrade hål i isen på Lidan, som rinner ut i Vänern i Lidköping, och fiskade efter Lake som gick upp i ån för att leka
1 burk skaldjur i lake ca. 170-200 gram, eller 200 gram skalade frysta skaldjur. 10 -15 minuter. 1 burk skaldjur i lake ca. 170-200 gram, eller 200 gram skalade frysta skaldjur
1-2 mjöliga potatisar med skal (1 stor eller 2 mindre). 12,5-3 dl vetemjöl + 0,5 dl till knådning. 1400 g kräftstjärtar i lake. 1Langos, ca 15 st små 1-2 mjöliga potatisar med skal (1 stor eller 2 mindre) 1,5 dl fet mjölk 20 g jäst 1 tsk florsocker 2,5-3 dl vetemjöl + 0,5 dl till knådning 1,5 tsk salt 0,5 l olja. 1Krämig kräftröra 400 g kräftstjärtar i lake 1,5 dl majonnäs 1 dl färskost 0,5 msk citronjuice 3 salladslökar, skuren 1 dl dill, finhackad vitpeppar salt en nypa cayennepeppar. Hetta upp olja till ca 160-180 grader i en kastrull eller en stekpanna
Ju längre man orkar låta burken stå och dra kallt, ju mer smak hinner morötterna få smak av laken. Nu har jag prövat på ett nytt sätt att ta tillvara grönsaker
Tänk bara på att det inte funkar med räkor i lake. 50-70 oskalade räkor (beroende på storlek). Jag tror att nästan alla jag känner har fått smaka denna förrätt
4 900 g fast potatis 2 morötter 1/2 purjolök 1 röd paprika 360 g räkor i lake 1 msk olja 1 dl vitt matlagningsvin 1 msk majsstärkelse 2 dl spad från räkorna 2 dl vispgrädde 2 portionsbitar lax (à 140 g) salt cayennepeppar 1 ask färsk dill (à 20 g) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken. - Rabatt Oatly 250 ml Mer info Ladda kupong
Ja, men då kommer här ett litet sista-minuten-tips till nyår. Ok, helt sista-minuten är det kankse inte med tanke på att det faktiskt är två dagar kvar
400 gram torskfilé skäres i bitar1 burk kräftstjärtar i lake 360 g1 gul hackad lök1 msk olja1,5 dl lag från kräftorna2,5 dl mellangrädde1 msk maisena4 tomater i små tärningar2 msk hackad dill1 citronsalt och pepparHäll av kräftstjärtarna och spara lagen. Lägg i fisken och småkoka i 5 - 8 minuter och red av med maizenan. 1 burk kräftstjärtar i lake
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.