Under århundraden hade de skickliga köksmästarna i Wien dragit nytta av tekniken och recepten från den övriga delen av kejsardömet och i sinom tid uppstod den intressanta, något exotiska korsning som är känd som wienerköket
WIENERKÖKET 11. III. Österrike har nio provinser men alla är inte kända för matkultur. Den förnämsta och mest särpräglade maten kommer från Steiermark, Kärnten, Tyrolen och Niederösterreich
WIENERKÖKET. Under 1800-talets början gav barocken med sina banketter plats för biedermeiertiden med sitt bekväma, lugna levnadssätt och sin smak för enkla nöjen
WIENERKÖKET. För att en smula kompensera för de sista dagarnas något oregelbundna uppdateringarna här på Mat-Adoran, tänker jag nu delge er de fantastiska böcker från Time Life Books (utgivna på sent 60-tal) som jag varit lycklig nog att få tag på
I många hem i den övre medelklassen försöker man ännu hålla fast vid det gamla traditionella wienerköket med alla dess imponerande rätter - soppor, stekar och korv från Sydtyskland, "venetianska" specialiteter, fisk friterad i olja, spaghetti och risotto och alla andra utländska rätter och ingredienser som blivit en del av det österrikiska köket
WIENERKÖKET 15. En specifikt ungersk matlagning började troligen under kung Matthias regering. Hans maka, drottning Beatrice d'Aragon, började importera ost, lök och vitlök från sitt förra hemland Italien
WIENERKÖKET 16. Karoly Gundel har berättat att den allra finaste paprikan, den som kallas "söt" eller "rosenpaprika", ska vara mild med en pikant, men aldrig skarp, eftersmak
WIENERKÖKET 17. Ungern har mycket fina köttprodukter, bland dem välkända specialiteter som Koloszvár-, rökt fläsk, de tjocka kryddstarka Debrecen-korvarna och Gyulai-korven, var och en med sin speciella smak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.