Ett recept på vildjäst att använda när du tex bakar levainbröd. Sila nu bort aprikoserna ock häll vildjästen i en burk med lock på som du sedan förvara i kylen där den håller i c
Jag börjar med att göra en vildjäst. Eller prova använda din vildjäst i detta recept. Jag har startat min mammaledighet och redan efter mindre än en vecka myllrar det av idéer i mitt huvud
När jag ändå håller på drar jag igång med att starta en vildjäst på russin. Jag har fram till nu alltid bakat mina bröd med en surdeg gjord på grovt rågmjöl
Jag började med att gör Vildjäst på gula russin, vatten och honung. Då vi har lite dåligt med surdegshotell här i krokarna och jag ännu inte kunnat med att be någon i min omgivning om att ta hand om mina surdegar, så dog de här i somras när jag var på semester
Experimentet att baka kanelbullar på vildjäst föll väl ut. Om man inte visste att de var bakade på vildjäst skulle man nog kunna ta det för en bra bulle vilken som helst, men om man vet om det så smakar de naturligtvis alldeles särskilt gott
Har ju haft vildjäst stående i kylen, har länge tänk baka på den men så har det inte blivit av, men så blev jag himla sugen på att baka kanelbullar och då passar det ju bra att testa på vildjästen
Att baka med vildjäst har blivit lite av en favorit. Vörtbröd med vildjästDag 1 em. Jag har provat olika bröd under hösten och eftersom det snart är jul så blev det ett vörtbröd häromdagen
För att ta tillvara på vildjästen så började jag med att ta ur den torkade frukten i bruken. Vildjästen, det vill säga, vätskan som blev över då den torkade frukten togs ur, ställde jag i kylskåpet med lock på
Parallellt gjorde jag en egen variant med vildjäst som jag faktiskt inte trodde skulle lyckas. Det här är inget recept man slänger sig över utan att bakat med vildjäst tidigare
Blanda 100 g rågsurdeg med 110 g vatten, 50 g vildjäst (vatten, socker, honung och russin som fått jäsa i rumstemperatur 4-5 dagar - recept finns på nätet) och 150 g fint rågmjöl. 50 g vildjäst
Rågmjöl (ekologiskt)Glasburk (att förvara surdegen i)Degkorgar (för jäsningen)detta är surdegEn surdeg är en blandning av mjöl och vatten som får stå så länge att den börjar jäsa, vildjäst uppstår och börjar föröka sig
Gjorde om receptet lite300 g vatten130 g vetesurdeg (jag använde surdegen med vildjäst)100 g rågsurdeg10 g jäst65 g mörkt muscovadosocker15 g honung500 g vetemjöl special70 g grahamsmjöl15 g havssalt Blanda allt förutom salt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.