Sensommarens första gryta kan med fördel bli en Fiskgryta frånAlsace. Det har receptet kommer från början från Vins d’Alsace, vinproducenternas sammanslutning, och heter i den tyskspråkiga versionen Fischragout in Riesling
Sensommarens första gryta kan med fördel bli en Fiskgryta frånAlsace. Där samsas forell och havsabborre med lite syra från vin, rund gräddighet och en liten pikant ton av dragon
Det vore synd om Bondbröd frånAlsace bara hamnade i franska munnar. Så ta en paus från sommaren – gärna en regnig dag – rör ihop degen, grädda och vänta lite
Skär bort ev fett från skinkan och tärna den fint. Blanda vetemjöl och salt i en skål. Lös upp jästen i 2 dl ljummet vatten och blanda ner vätskan i mjölet med hjälp av elvispens degkrokar
Recept på deg. 1. Gör degen. Sätt ugnen på högsta värme samtidigt som du sätter in en plåt. 2. Kavla degen till en tunn rundel och lägg den på bakplåtspapper
Choucroute, alltså surkålsgryta frånAlsace. Men det blir ändå till en ”riktig” choucroute där syran från vin och surkål gifter sig med röksmaken från bacon och mustigheten från köttet
Recept på deg. 1. Gör degen. Sätt ugnen på högsta värme samtidigt som du sätter in en plåt. 2. Kavla degen till en tunn rundel och lägg den på bakplåtspapper
Dessutom är det här några av Alsace grundsmaker. Lök är gott. Synd bara att så få upptäckt det. I Tarte a l’oignon samsas mild, lite söt lök med knaprig och salt bacon till en fyllig och krämig paj
Riv i lite skal från citronen, få bara i det gula. Blanda crème fraîche, grädde, dill, senap, saften från 1 citron, buljongen, salt och peppar i en skål
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.