Sätt en deg på 1/2 pkt jäst (25 g), 2 dl lättmjölk (kylskåpskall), 3 dl vatten, 3 dl havrekli, 1 1/2 tsk salt och 4 dl fullkornsvetemjöl. Ta fram en ny bunke nästa dag och rör ut 1/2 pkt jäst med 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1/2 dl rapsolja, 1/2 dl linfrö, 2 dl rågflingor och surdegen från den första bunken. Arbeta samman degen med ytterligare 3 dl fullkornsvetemjöl och låt den jäsa i 40 minuter i övertäckt bunke. Efter jäsningen behövs ytterligare 1 dl fullkornsvetemjöl i degen medan du arbetar den slät och fin. Skåra ut 10 rutor med en sporre eller kniv och nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla med vatten och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i ca 20 minuter. 5 dl linfrö
Pensla med vatten eller yoghurt, och strö över linfrön, pumpafrön eller något annat strössel. Bullarna passar bra både till frukost, eller till lunch och picknic med lite extra matigt pålägg
Dessa tekakor blir väldigt saftiga och fina. Pensla dem med vispat ägg och strö över solroskärnor. Börja med att lösa upp jästen i vattnet tillsammans med olivoljan
Baka ut till tekakoroch nagga dem. Pensla hela kakan med smält smör och strö över strösocker. Ett recept jag inte provat tidigare men som legat och väntat
Dela med honung. Tillsätt havregrynsblandningen+resten av mjölken som är varm(kontrollera så det ej blir för varmt degspad) och rör om tills jästen löst sig
Den här morotslimpan är en jättegod och lättbakat limpa som jag gärna bakar fler gånger. Degen bakas ut direkt och läggs i smorda formar för att sedan stå i kylen och jäsa över natten
I det här knäcket samsas både havregryn, bovete, hirs, sesam, linfrönoch chia och det är med andra ord alldeles knökafullt av en massa olika nyttigheter
linfrön. ger dig fiber, vitaminer, mineraler, proteiner, antioxidanter och långsamma kolhydrater. passar perfekt till morgon målet eftersom den innehåller fiberhavregryn som
Pensla bullarna/tekakorna/hamburgerbrödenmed smält margarin eller ägg. Kommer nog bli en del Gluten och laktosfria recept i bloggen framöver eftersom jag inte får äta något med det
Smula ner jästen i havregrynsblandningen. Blanda samman 3 dl mjölk ochhavregrynen, låt detta svälla i minst 1 timme. Blanda 3 dl mjölk med oljan och värm detta till 37 grader. Blanda nu samman allt till en smidig deg och lät spänna av 5-10 minuter. Dela upp degen och gör runda bullar, låt dessa jäsa i ca 30 minuter, platta ut bullarna och låt jäsa upp lite till. 3 dl havregryn. 1 dl olja (jag använder ½ dl olivolja och ½ dl rapsolja)
Nu är det med andra ord ännu enklare att lyckas med de här goda tekakorna. Ingredienser är nu angivna med vikt, för att få ett ännu bättre och mer precist resultat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.