En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen. Surdegen är klar. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4
Surdegen är bra för brödets struktur, smak & hållbarhet. Den vilande surdegen förvaras i en glasburk i kylen för att plockas fram när det är dags för bak
Nu ska surdegen fått rejält liv och vara redo att användas. Fusk kanske vissa tycker men med lite färsk jäst så funkar det varje gång, även om surdegen för dagen kanske inte är på riktigt humör
Det är sant. Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Rågmjöl (ekologiskt)Glasburk (att förvara surdegen i)Degkorgar (för jäsningen)detta är surdegEn surdeg är en blandning av mjöl och vatten som får stå så länge att den börjar jäsa, vildjäst uppstår och börjar föröka sig
Doften ska vara frisk och syrlig, surdegen ska ha samma konsistens som en våffelsmet. Man kan säga att surdegen håller sig i ett vilande läge när du har den i kylskåpet, sen när du tar fram den och sedan bakar vaknar den till liv
Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda. Dessa påminner om dem men jag har försökt öka på mängden fiber genom att både använda havregryn och havremjölk
onde degen gör jag nu surdegen. Nu är surdegen klar och jag delade upp den i 10 delar (ca 1½dl) och lägger i 9 burkar och fryser in. 1½ dl av surdegen (1 sats). 1½ dl av surdegen (1 sats)
Tänkte i alla fall att jag skulle avslöja det här med surdegen hur jag gör. Den glutenfria surdegen har en starkare doft (inbillar jag mig i alla fall)
Till två limpor1 burk rågsurdeg25 g jäst för matbröd5 dl kallt vatten9 dl vetemjöl special4 dl grahamsmjöl2 msk linfrön2,5 tsk salt1 msk rapsoljaSkaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten
Vi lyckades till och med tigga till oss en liten bit av surdegen. Sedan kan du använda din surdeg till valfritt recept men glöm inte att spara lite av surdegen till nästa gång
Tillsätt den bubbliga surdegen, havssalt, dinkelmjölet, socker och vetemjölet, samt havremjölken. Börja med att ta ut surdegen från kylskåpen och ställ den på ett ganska varmt ställe (jag bruka mata den så att den kommer rejält igång) Kan även mata den lite några timmar innan du blandar ihop alla ingredienser, punkt 3
Och till alla er som undrar hur man gör för att hålla surdegen fräsch och fint. Det var många som hade frågor om surdeg på Olofs Brödbakardag på Berte Museum i fredags, så här kommer några råd till er som köpte med er surdeg hem
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.