Det var min äldsta dotters barndomskamrat och bästa vän Hilda som gifte sig med sin sambo Martin, och med lilla dottern Elisabet som sötoch lite motsträvig brudnäbb
Mjuk chokladkaka eller muffins till kaffet någon. 3 ägg1 1/2 dl nötmjöl (hasselnöt,mandel eller cashewnöt) 1 banan1/2 dl kokosmjöl1/2 dl kokosolja (eller smält smör) 1 msk sötning (kan uteslutas. Ta honung, kokossocker, dadelsirap eller lönnsirap) 4 msk kakao (helst raw) 1 tsk bakpulver Kör allt i en blender häll i muffinsformar och grädda i ca 10-20 min på 150 grader
Blanda ner nötteroch torkad frukt. Bryt chokladen i mindre bitar och blanda ner i grädden. Klä en avlång form med smörpapper och häll över lite kokosflingor
Vispa äggen och tillsätt socker, sirap, krossad blockchoklad och hackade nötter. 1 ½ dl hasselnötter. Häll fyllningen över den förgräddade pajbottnen och grädda ytterligare 25 - 30 minuter
Jag lät den stå lite för länge, och hade lite sjåigt att få till fina bitar utan att fudgen sprack. Riktigt god är den, trots att den inte innehåller varken gluten, grädde, mandel eller nötter
Vinbärens syrlighet bryter fint mot den mörka ochsöta chokladen. Chokladen tillverkas i en fabrik som varken hanterar gluten, mjölk eller nötter, så det är betryggande för allergiker
Vanligtvis är jag inte så förtjust i söta marmelader osv men den här kombinationen blev riktigt bra, plommonens syrlighet balanserades fint av kanelen och vaniljen, utan att bli “för mycket”
Den friska, lite söta, smaken av minten tillsammans med kaffets beska var helt genial. Den här kakan blev snarlik en riktigt tung kladdkaka, vilket är väldigt gott, men jag hade tänkt mig en något luftigare kaka, som framför allt inte var så kladdig och seg, utan mer bastant, och lite så att säga torrare
Det är gott med något sött efter maten men det behöver inte innebära massa socker och kalorier. Det går att få till goda och nyttiga efterrätter utan att behöva oroa sig för vikten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.