Tillsätt citron- och apelsinsaften och sockret. Häll över siman försiktigt i en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras redan i detta skede, den har nu sjunkit till botten
Dra på värmen nu och häll i mjölken och låt koka upp under omrörning, dra sedan ner värmen igen, lägg på locket och koka till grötkonsistens, ca 35-40 minuter. 1 - 3 msk smält smör
Här kommer ännu en finsk låda till julbordet. )6-7 stora morötter½ dl ströbröd1 dl vispgrädde2 st äggSalt & muskotSkala och skiva morötterna i slantar. 6-7 stora morötter
Lägg riset i kokande mjölk- & vattenblandning och koka till en lös gröt, låt svalna. Då min sambo är född i Finland har jag lyckligtvis nog fått smaka på lite klassisk finsk julmat
8-10 fasta potatisar. 3-4 morötter. 8-10 kryddpepparkorn. Skala potatis och morötter, skär potatisen i mindre bitar (som halva hönsägg ungefär) och slanta morötterna
Jag hade gjort en klassisk finsk morotslåda som finns på varje finländares julbord. Kom till Finland i fredags och idag åker vi vidare till Sverige för att fira jul
10 1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter) 2 dl ströbröd 4 dl grädde 1 dl sirap 1 1/2 tsk mald ingefära 1/2 tsk vitpeppar 1 msk salt 1 ägg Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Täck med duk och låt stå på en varm plats i 12-14 timmar. När limporna har jäst sig fina gräddar du dem i 200-220 grader i ca en timme. 8 dl 37 -gradigt vatten. 3 dl 37 -gradigt vatten
2-3 grovt rivna morötter. 2-3 grovt rivna morötter. (stor låda). Receptet är svårt att skriva ner då det inte finns nått, allt är med en fingertoppskänsla…
Koka upp humlen i 2-3 liter vatten i en halv timme. Häll över i en ren hink eller övrig kärl och häll i resten av vattnet, rör om ordentligt och låt stå och svalna tills temperaturen är mellan 30-40 grader. Utan att röra om i botten, häll genom en sil och ett tygfilter i en dunk med kork, eller annat slutbart kärl och ställ satsen i ett kylrum, kylskåp eller utomhus (4-10 grader) i ytterligare 48 h, så bottensatsen sätter sig. Totalt får man ca 3,5-4 liter färdig dricka efter bottensatsförluster i de olika skedena
På julmarknaden kan man köpa finska "lådor", här är min mosters recept på morots- och kålrotslåda. Lägg i små smorda ugnsformar (engångs- av metallfolie)
Koka upp buljongen och lägg i lök, vitkål, morötter och tomatkross. Sjud på svag värme ca 20 minuter. Tillsätt tomatpuré och korv och låt allt bli genomvarmt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.