Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjöl, salt, bakpulver och russin i en skål.
Rör ner matfett och mjölk/filmjölk och arbeta snabbt ihop till en deg med hjälp av en träsked.
Dela degen i 4 delar och forma varje del till en boll som plattas ut till en rund kaka, ca 15 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Skåra med en vass kniv ett kors i varje kaka, halvvägs igenom på ovansidan.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Dela i portionsbitar och njut dem varma med Smörgås Milda på.
Tips! Av sconesdegen (utan russin) kan man också göra pinnbröd som gräddas över öppen eld ute i skogen. Degen rullas till smala längder. Den ena änden fästes på en lång pinne och sedan lindas degen runt pinnen som en gles spiral.Grädda över glöd 6-8 minuter. Vrid pinnen så att brödet blir genomgräddat och får fin färg runtom
Som med alla scones är de inte goda dagen efter. Egentligen ska man väl äta scones till eftermiddagsfikat, men vi brukar faktiskt ha dem till söndagsfrukost
Till det nybakade Sconesmed Frön och Russin. Värmande Soppa/Gryta med Gul lök*, Gula ärtor*, Morötter*, Broccoli*, Rotselleri* och Buljong*, Salt, Peppar
Eftersom jag gärna äter scones varje helg försöker jag variera med mer nyttiga scones. Finns det något lyxigare än att börja helgmorgonen med nybakat bröd
Det gjorde jag med de här sconesen. Ibland lyckas man med något nytt på första försöket. I det här receptet har jag använt durramjöl och teffmjöl (läs mer i listan över glutenfria mjölsorter) men man kan byta ut dem mot andra mjölsorter med liknande egenskaper
Blanda samman mjöl med bakpulver och salt i en skål. Klappa ut degen med mjölad hand till en stor kaka, ca 2 cm tjock. Tryck ut runda kakor med mått, ca 8 cm i diameter. Lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10–12 minuter
Man går upp en halvtimme tidigare och svänger ihop lite scones, tar fram en bricka och dukar fram smör, marmelad och varmt te och sedan tar man med sig allt och kryper ner i sängen igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.