För ett tag sedan gjorde jag en riktigt klassisk söndagsmiddag med porterstek och pressad potatis. Nu kan jag inte komma ihåg att mamma gjorde just porterstek någon gång, men hennes nötstekar är riktigt goda
Spola av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Koka upp porter, saft, portvin, soja, timjan, enbär, buljongtärningar, skalad och klyftad lök och skalade vitlöksklyftor, i en stor gryta
Jag satt och bläddrade bland lite gamla recept och hittade detta på en klassisk pannbiff. Detta är nog ett ganska klassiskt recept, men jag har experimenterat fram min version för att efterlikna det som min farmor en gång lagade
Klassisk hasselbackspotatis toppas med ströbröd på slutet och man kan ha på riven ost också. Helgen har jag tillbringat i Ystad och upplevt en grym matbloggsträff på alla sätt och vis - vilken upplevelse
Detta är dock den jag kallar den klassiska med lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar. Nu har det varit regn och rusk i flera dagar och då passar jag på att laga upp lite långkok, både hemma och på jobbet för att kunna frysa in
Ingredienser Portioner. 4 1/2 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 1/2 dl bostongurka 1/2 dl chilisås salt och svartpeppar Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Dorowat är en lök- och pepparsås med höna eller kyckling. 2 kg lök (rödlök eller en blandning av röd och gul) mycket finhackade 3-5 msk berbere (etiopisk pepparblandning) 6 vitlöksklyftor, hackade Kardemumma, malen 2 hönor eller kycklingar, styckade i ganska små bitar och väl sköljda (bästa är sega gamla höns eller tuppar, då de kan koka länge och ge smak) 1,5 liter vatten 8 ägg matolja salt smör (helst etiopiskt härsket smör, ger en underbart fyllig smak) Hacka löken mycket fint i en matberedare, ska nästan vara som en pasta Låt löken svettas i en gjutjärnsgryta med lock, på låg värme i flera timmar till löken är helt genomskinlig. Krydda med kardemumma (1 tsk-1msk efter smak) och salt. Sila bort vasslen med en silduk och låt rinna av i 15-30 minuter Salta osten. Håller 10-14 dagar i kylen. 3-5 msk berbere
Kanske är jag inte så mycket för julen men när det kommer till att prova på att tillverka de klassiska maträtterna som följt med oss i generationer tänds ändå en liten stjärna på himlen fylld med hopp och andra lovord
Jag gör alltid min pepparsås med svart- och grönpeppar. Klassisk pepparsås med grönpeppar och whisky – här serverad med oxfilé och en sallad med grillad Haullomi
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.