Rostbiff
Milda.se
Milda.se

Rostbiff

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 1 kg rostbiff
  • 1½ tsk salt
  • 1 krm mald svartpeppar
  • 4 dl köttsky
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk konc flytande kalvbuljong
  • 2½ tsk potatismjöl
  • 2 tsk vatten
  • mald svartpeppar
  • en nypa smulad timjan

Beskrivning

    Sätt ugnen på 125°C.

    Krydda hela köttbiten med salt och svartpeppar. Lägg köttet i en ugnssäker form eller liten långpanna.

    Placera ugnsgallret i nedre delen av ugnen och sätt in steken. När stektermometern visar 65°C, är rostbiffen lätt rosa inuti.

    Ta ut rostbiffen och svep in den i aluminiumfolie. Om den ska skäras upp varm kan du låta den stå ca 15 minuter. Annars låter du den kallna i folien, så den blir lättare att skära.

    Använd en vass kniv och skär köttet i jämna skivor rakt över muskeltrådarna. Varmt kött skär man i ca 1/2 cm tjocka skivor och kallt kött som rostbiff kan du skära i tunnare skivor.

    Ta vara på skyn. Vispa ur formen med ca 1 dl kallt vatten och späd ytterligare med vatten till 4 dl köttsky. Koka upp sky, rödvin, tomatpuré och buljong i en liten kastrull. Blanda potatismjölet med vatten och häll i redningen under omrörning och låt såsten koka upp. Smaka av med svartpeppar och timjan.

    Servera varm rostbiff med klyftpotatis eller hasselbackspotatis, rödvinssås, stekt hel lök, lättkokta morötter och broccoli.

    Servera rostbiffen varm eller kall med tex en potatisgratäng, pickles och en sallad.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.