½ dl
vispgrädde eller mjölk (en del tycker att det blir knäckigare då)
½ dl
ljus sirap
2 dl
socker (gärna råsocker)
3½-4 dl
havregryn
500 gram
rabarber skuren i bitar, färsk eller fryst (använder du färsk skalar du den och skär i ganska tunna skivor)
1- 1½ dl
socker – gärna finkornigt eller malt rårörsocker (ta lite i taget, börja med 1 dl – den späda vårrabarbern har mindre oxalsyra och behöver ofta mindre mängd socker)
1/2 dl
vatten
½ vaniljstång
som du låter koka med rabarberkompotten och sedan skrapar ur fröna ur eller en knivsudd korn ur burk med vaniljfrön – finns numera att köpa i de flesta affärer, glädjande nog
1-1/2 dl
god vaniljyoghurt (jag använder Valio laktosfri)
Okej, jag börjar med att klargöra att det här inte är ett nyttigt recept på något sätt. Jo, även fast jag oftast satsar på nyttigare godsaker (se mina nyttiga julgodis-recept HÄR) så tycker jag ändå att en traditionell knäck hör till julen
Här kommer några tips på hur du lyckas med knäcken. Gör en naturell knäck eller smaksätt med tex vaniljstång, saffran, flingsalt i och/eller ovanpå knäcken, lakritspulver eller mandarinzest
Ta upp degen på mjölat bakbord, och dela den i fyra delar. I slutet av gräddningstiden blir bröden snabbt brända om man inte är vaksam - så håll ett extra öga på brödet de sista minutrarna om du inte vill ha svart knäckebröd
Det är bara fyra dagar kvar till julafton och vi bjuder på ett recept på knäck, ett väldigt populärt julgodis som jag tyvärr inte är ett fan av, men min sambo tvingar mig att blogga om det
Något jag bjöd på vid avdentsfikat. Förbered med att lägga ut bakplåtspapper på platt underlag. Dela grillpinnarna på mitten med hjälp av en sax eller kniv och placera ut på bakplåtspapperna
Nu är vi i Stockholm igen, barnen har passat på att leka med sina kompisar idag och jag och Jocke har förberett för den kommande veckan som är hektisk men rolig
Enligt tradition hade vi en nykomling på julbordet. ) lär jag aldrig tröttna på. Knäckesticksen blir rätt mjuka och tråkiga om röran får ligga för länge så det är bäst att lägga på den strax innan servering
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.