Garanterat pill - och sörpelfritt, men ändå med den härliga kräftsmaken. Nåja, det är inte alla som gillar att sörpla och slafsa och försöka pilla ut kräftstjärtar
Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Garnera efter tycke och smak med vispad grädde och färska bär, eller servera separat vid sidan om. Tål du inte mandel kan du ta kokosolja, och ersätta mandelmjölet med riktigt fint mixade solroskärnor
Vill du testa någon annan variant kan jag rekommendera den här med hirsmannagryn, den här med mandelmjöl och kokosmjöl, den här saftiga äppelkakan med vita bönor i smeten, här en LCHF-variant, här en äppelkakepaj, här en äppelkaka av det lite mer rustika slaget, här en äppelkaka med kolasmak och karamelliserad mjölk, här en enkel och kryddig äppelkaka, här en äppelsmulpaj med havrekokostopping och vit choklad, här en riktigt lättgjord efterrättskaka medäpplen, och här en riktig festkaka med mango och mandelmassa
Till första advent gjorde jag en helt mjölkfri variant av kakan medmjölkfritt margarin och ekologisk havregrädde från Oatly, och den blev precis lika bra
Blanda potatismjöl och vaniljsocker och lägg i en plastpåse tillsammans med den skurna rabarbern. Den vita chokladen som jag använde är helt mjölkfri, så kallad veganchoklad, och av ett i alla fall för mig ganska nytt märke, iChoc
Är du mjölkproteinallergiker hoppar du över oströran helt, och byter förslagsvis i stället till någon tomatröra (grovkrossade tomater som får koka ihop tillsammans med lök, vitlök, tomatpuré och någon god kryddblandning)
Degen gjorde jag förstås glutenfri - och den blev väldigt bra och hanterlig - men du kan välja din egen pajdegsvariant, vanlig eller glutenfri allt efter tycke ochbehov
Jag fick lite kyckling kvar sedan jag gjort min helstekta kyckling i ugn, och de resterna använde jag i en paj, tillsammans med broccoli, tomater, ost och senap
I morgon är det nämligen Alla Hjärtans dag, och vad passar bättre en dag som den, än att bjuda sin älskling - eller hela familjens älsklingar - på hjärtliga scones med grädde/crème fraiche och några olika, läckra syltar till frukost
Jag vet att det finns något slags vegetarisk "bacon", men jag har ingen erfarenhet av att använda det så jag törs inte uttala mig om huruvida det fungerar i det här receptet
Dela matfettet i tärningar och finfördela det med mjölet till det blir en kletig deg. Denna paj gjorde jag när vi hade kräftskiva tillsammans med grannarna varav flera har allergier
Det som är super med denna ” cheesecake” är att den går att frysa så äter man inte upp allt är det bara att ställa in den i frysen igen och ta fram till nästa tillfälle
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.