Ibland när jag vaknar tidigt på helgen brukar jag baka något gott bröd och sedan överraska maken med lite nybakat till frukosten (jag sparar min ranson till kvällsmaten istället)
…och gärna med detsamma. Jag arbetar först ihop degen i en bunke och sedan för hand. Därefter kavlar jag ut degen till en tjock rundel och lägger över den i en rund, bakplåtspappersklädd ugnsform
Nu har det varit första advent och det är redan december, tiden går ju galet fort. Något som jag tycker är riktigt mysigt en ledig dag är att njuta av nybakade bullar till frukost… En helgfrukost med varma frallor och gott pålägg är en riktigt bra start på dagen tycker jag, och doften av det varma brödet brukar ligga kvar länge i köket
Testet av årets julbak fortsätter och idag har det gjorts två fina vörtbröd. Helst skulle jag velat baka med riktig vört, men det har jag inte fått tag på, så smaken fick komma från julmust, porter och smakrika kryddor
Smält smör och honung försiktigt i kastrull men låt det inte koka. Lägg smöret i mitten av degen och vik över degen över smöret så att det blir ett litet paket
Måste tipsa om grymma rågsiktskakor nu innan jag ska sussa. Torsdag redan och veckan har tuffat på i kanonfart, i morgon fredag och fredagsmys både på jobb och hemma
Tillsätt rågsiktsmjöloch vetemjöl. Tillsätt honung, smör, salt och havregryn. Var dock noga med att degen inte blir för fast, för blir det för mycket mjöl blir bröden torra och inte alls goda
Den är gjord på surdeg som vi odlat själva, elin odlar rågvarianten och jag vete. Vi brukar utgå ifrån Martin Johanssons recept som grund som man kan hitta på hans blog och sen köra lite på känn vilket kanske är det roligaste med bröd, att man inte behöver vara så himla noga med receptet när man väl börjar få lite känsla för hur degen beter sig
Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna. Hålkakor - Rågsikt och Havregryn25 g smör. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm =37°Rör ut jästen med lite degspad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.