Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula kylskåpskallt matfett i mjölet med hjälp av fingertopparna eller en gaffel.
Vispa upp ägget, blanda det med ättika och vatten. Tillsätt blandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen, vira in den i plastfolie och låt den vila kallt minst 1 timme.
Gör under tiden fyllningen. Skiva och finstrimla laxen. Hacka äggen. Blanda lax, ägg, ris, dill, peppar och gräslök. Sätt ugnen på 225°C.
Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del till en stor degplatta, ca 30 x 40 cm. Tag ut rundlar med mått, ca 10 cm i diameter. Lägg ca 1 msk fyllning på varje pirog. Vik ihop och tryck till degkanterna med en gaffel.
Pensla med uppvispat ägg. Lägg pirogerna på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Förra veckan blev det storbak här hemma, vi fyllde upp både magarna och frysen med smarriga piroger. Rör ut jästen med lite av vätskan tillsätt sedan resten av vätskan
Om du inte gjort piroger tidigare borde du verkligen prova – det är perfekt att fylla med överbliven köttfärssås, lite påläggsskinka eller blandade grönsaker
Medan degen jäser är det dax att göra fyllningen till pirogerna. Börja med degen. Smält smöret och häll i mjölken och häll sen ner vätskan i bunken med jäst och blanda så jästen löser sig
Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god
Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran
Börja med fyllningen för att den ska hinna svalna innan du bakar in den i pirogerna (det är viktigt, annars avger fyllningen så mycket kondens att pirogerna blir blöta)
Pensla pirogernamed smör- och mjölkblandningen så fort du tar dem ur ugnen. Första gången jag kom i kontakt med dessa var när jag besökte finland för att spela och vi fick dem till frukost
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. Täck med bakduk i 15 min. Penska pirogernamed uppvispat ägg och grädda dom i mitten av ugnen i ca 12 minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.