Det här är en av de varianterna jag bakar av Johannes rågsurdegsbröd. RågsurdegsbrödstipsDet här surdegsreceptet går det att experimentera med en hel del
I originalreceptet, som kommer ifrån boken 'Matbröd' av Tulla Grünberger, står det att brödet ska bli fast och syrligt, men mitt flöt ut och hade inte speciellt mycket syra, så jag antar att jag måste ha gjort något fel
På morgonen/kvällen. Blanda rågsurdeg med vatten (går bra med kallt kranvatten) och rågmjölet. Lägg en bakhandduk över och låt stå 9-12 timmar i rumstemperatur
Rågsurdegsbröd. Jag har under en längre tid funderat på att starta en surdeg, men så fort jag har varit påväg att röra ihop den har det varit något som hindrat mig
Rågsurdegsbröd med äpple och morotIngredienser6 dl vatten 37 grader20 g jäst0,75 dl mörk sirap2 msk flingsalt2 dl aktiv rågsurdegsgrund4 dl rågmjölca 12 dl vetemjöl100 g rivna morötter100 g rivet äpple175 g valnötterGör såhär Smula jästen och blanda ut med vattnet, tillsätt sirap, salt samt din aktiva rågsur
En klassiker i repris – ”Husets Ljusa” samt ett nytt rågsurdegsbröd. Helgens andra bakning var ett Schweiziskt rågsurdegsbröd som står ut med sitt speciella utseende
RågsurdegsbrödIngredienser1 burk bagarens rågsurdeg25 g jäst5 dl vatten9 dl vetemjöl special4 dl grovt rågmjöl3 tsk salt1 msk olivoljaGör såhär- Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. - Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C
Detta är mitt grundrecept för rågsurdegsbröd som ger ett mustigt och syrligt bröd. 100g rågsurdeg300g rågmjöl650g vetemjöl special750g vatten20g saltBlanda alla ingredienser (det behöver inte knådas) och låt degen jäsa 10h i rumstemperatur
Receptet är taget ur Johan Sörbergs "Riddarbageriets Bröd". Han kallar brödet HMD efter Hennes Majestät Drottningen - som han speciellt skapat brödet för
Det blir en stöddig limpa som väger en bit över kilot och påminner ganska mycket om ett sådant där klassiskt tyskt rågbröd med hela kärnor – rejält med tuggmotstånd alltså
Rågsurdegsbröd med pumpakärnor. Bra bröd är A & O. Bra bröd är A och O på frukostbordet och surdegsbröd är både enklare än vad du tror och nyttigt eftersom det jäser över en längre tid
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.