Direkt efter att du tagit ut dumlekakorna ur ugnen, lägg på en noblesse (som då smälter). Dela upp degen i 24 st (om du gör en sats) lika stora delar och forma till kulor. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 10-12 min, det ska bubbla lite i dumlekolan
Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den
(Man kan om man vill smörja formen först beroende på form man använder, oftast behövs det inte. Vattniga äpplen ger längre gräddningstid liksom en större mängd äpplen
Ta ut och rör om tills allt smör smält om det inte redan är smält. Ta fram en kopp som rymmer minst 2 dl. Mät upp smöret och smält det i mikron genom att köra på medeleffekt ca 15 sekunder tills minst hälften av smöret smält
(Välj en kastrull som rymmer hela kladdkakesmeten med marginal så sparar du tid och disk. Har man ingen mortel eller tidsbrist kan man hoppa över detta och bara hälla i saffranet som det är i nästa steg
Blanda alla kryddor utom citronsaften och gnid in steken på både in- och utsidan. Jag skulle inte säga att vi brukar det, för jag är lika dålig på traditioner som att hålla reda på födelsedagar
Rör om då och då. (Jag vispar marängsmeten före sockerkakssmeten eftersom visparna måste vara rena och fettfria när man vispar maräng, men det gör inget om det är marängsmet på visparna när man vispar sockerkakssmeten, på så sätt slipper man göra rent visparna en extra gång
Räk- och löjromsskagen på toast. Idag ska vi ge oss ut och trängas i affärerna, dels för att byta en julklapp samt se om det finns lite roliga saker på rea så jag och sonen kan fylla på garderoben lite
Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet. (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan
Smält på svag värme och rör om när smöret smält. Rör om till en jämn smet. Grädda rabarberpajen mitt i ugnen i 150°C i ca 45-50 minuter tills pajen fått fin färg, ta inte ut den för tidigt för då blir den inte lika knäckig och god
Mät upp smör och vit choklad som bryts i bitar i en kastrull. Smält försiktigt på svag värme tills drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör sedan om då och då tills allt har smält och det blir en jämn smet
Ja efter denna veckan är det konstigt om jag inte drömmer om saffrans snart. Kanske till o med lite för mycket av det goda, nästan lite skönt att saffransveckan närmar sig sitt slut och jag kan få baka, fotografera och skriva om annat än just saffran
När hälften av smöret smält, tag bort smöret från värmen och rör om tills allt smör smält. (Mät upp mjölet genom att väga det eller hälla upp det i litermått
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.