Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren
Jag bakade brödet med hel dinkel, solrosfrön och linfrön. Det är ett bröd med mycket hela korn i, ganska lite vanligt mjöl, och av någon anledning har jag inte bakat så mycket bröd av den typen
Igår gräddade jag ett bröd gjort med mycket dinkel. Ett stort saftigt bröd som idag fick sällskap med salami när vi gjorde smörgåsar till skogsutflykten
½ paket jäst 6 dl ljummet vatten ½ dl olivolja 2 krm havssalt 1 stor morot 1 msk akaciahonung 15 dl siktat dinkelmjöl 1 dl blandade frön eller nötter t ex pumpafrön, solrosfrön och valnötter Sätt ugnen på 175°. 15 dl siktat dinkelmjöl
Arbeta ihop degen med degkrokar till en lös deg. 6 dl grovt dinkelmjöl eller grovt rågmjöl. 1 – 2 dl siktat dinkelmjöl eller rågsikt. 6 dl grovt dinkelmjöl eller grovt rågmjöl. 2 dl siktat dinkelmjöl eller rågsikt
både gott och nyttigt tillsammans med Kesellan. Dinkeln gör att mättnadskänslan håller i sig längre. 2 dl fullkornsdinkelmjöl (grahamsmjöl/vetemjöl går också bra). 0,5 dl dinkelflingor, krossa lätt med handen. 50 gr smör, smält (vill man inte ha smör går det utmärkt med 2 msk rapsolja istället). gärna med en klick Kesella (1 %) med lite vaniljpulver i och toppa med bär, mums. 2 dl fullkornsdinkelmjöl (grahamsmjöl/vetemjöl går också bra). 0,5 dl dinkelflingor, krossa lätt med handen. 50 gr smör, smält (vill man inte ha smör går det utmärkt med 2 msk rapsolja istället)
Igår provade jag att göra det kalljästa brödet i en grövre variant meddinkel och linfrön. Forma till små frallor eller klicka ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper
Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ändå ganska lös deg
Dinkelpannkakormed bovetemjöl & Chiafrön. Det blir till att gnugga de små geniknölarna vid varje mål för att få till ett nyttigare alternativ än det gamla invanda, sen att få barnen med på noterna
Rör ihop och täck med plastfolie. Häll därefter ut degen på handduk beströdd med rågmjöl, platta ut degen och vik mot mitten, vänd skarven nedåt och låt jäsa ytterligare en timme
Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv. 1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Lägg limporna på plåt med bakplåts- papper eller tryck ner dem i smorda 1½ liters formar. 1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
Forma en rund limpa och en avlång och lägg dem med skarvarna nedåt i mjölade jäskorgar. Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och lägg över dem på den översta plåten med hjälp av en skärbräda
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.