Timjanstekt fläskfilé med rotfrukter och svartvinbärssky 4 port 600 g fläskfilé
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
rapsolja
1 msk
smör
10 kvistar
färsk timjan
4 vitlöksklyftor
Salta och peppra köttet runt om och bryn det i olja i stekpanna så det får fin färg.
Tillsätt smör, timjan och vitlöksklyftor och fortsätt steka ca 5 minuter till.
Ös köttet med smör under tiden det steker. (Hit kan du förbereda)
Lägg över köttet i en ugnsfast form och stick i en stektermometer.
Stek färdigt mitt i ugnen på 100 grader till innertemperaturen på köttet når 68 grader Lägg köttet att vila minst 10 minuter under ugnsfolie innan du skär upp det.
Svartvinbärssky (kan förberedas helt och värmas på till serveringen)
2 dl
svarta vinbär (finns frysta)
1 dl
socker
1 dl
vatten
50 g
smör
Låt vinbär, socker och vatten koka ihop i 5 minuter Bryn smöret i en liten gryta och blanda sedan ner det i vinbärsskyn.
Chokladsås
4 msk
vatten
4 msk
kakao
4 msk
socker
4 tsk
Grand Mariner
Koka upp vatten, kakao och socker, rör i likören och låt det kallna. (Hit kan du förbereda)
Igår firade jag min examen med familj, släkt och vänner. Smaka av med mer kryddor. Festen hade inte kunnat bli mer lyckad och nu känns det som jag tagit examen på riktigt
Efter förrätten så hugger vi in på varmrätten, rimmad torskrygg som ugnsbakats med lite brynt smör och serveras med en god och galet lättlagad gräslökshollandaisesås och picklade rädisor
Kryddad runt om var den med salt, svartpeppar och timjan. Bilderna är tagna med vår "resekamera", vi ber att få ursäkta oss för den lite sämre kvalitén som inte har något att göra med hur maten smakade
Koka upp mjölken med vaniljstången, vaniljfröna och hälften av sockret. I vissa delar av landet har det redan kommit snö, men här i huvudstaden får vi nöja oss med frost, än så länge
De frusna hallonen strös över och till sist hälls marängen över alltihop. Krossa kexen och strö dem på bottnen av en ugnssäker form, ca 27cm i diameter
Blanda mandelmjöl och bakpulver och vänd ned i äggpöset med luftiga tag. Jag har sedan dess hunnit göra kakan ytterligare en gång, då med kokosflingor i stället för vit choklad eftersom jag hade slut på den
Hade gärna stannat längre i stugan, speciellt eftersom vi haft så mycket annat och det blivit så sent om kvällarna så vi knappt varit där känns det som
Innan servering smular du över ett par pepparkakor och strösslar med lingon. Efter att jag och A igår kollat in både julgranar och stjärnor på Ica Maxi och tjuvsmakat på lussekatter fick det blir en julinspirerad efterrätt igår kväll
Tillsätt ev sötning, vaniljpulver och smaka av med citronsaft. Vispa mascarpone med grädde. En krämig mascarponekräm, en lite salt chokladsås och söta hallon
Har i veckan ätit den både som middag och då med vispad grädde och hallon. Lät mig inspireras av Jenny häromdagen och testade att laga en kesokaka, som är som en blandning av ostkaka och pannkaka
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.