Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Vi var bjudna till våra vänner familjen J. en lördagskväll i april. De bjöd på en uppsjö av smårätter. Vi hade själva varit på Abbamuseet samma dag och Anders undrade därför vad familjen J
Dela på mitten, så du får två nästan kvadratiska bitar fetaost. Är den väldigt tjock kan du dela den i ytterligare två bitar så du får 4 lite tunnare bitar
Meze. Som utlovat, lite bilder från förra årets meze när sonen fyllde år. Meze är ungefär som ett smörgåsbord men med smaker från balkan eller exempelvis mellanöstern
Sätt ugnen på 225°. Halvtina degen i en blöt handduk. Blanda ost, peppar och mynta. Ta loss ett degark (12*12 cm) i taget och låt resten ligga kvar i handduken
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, sambal oelek, maizena och 1 msk smör-&rapsolja
I Ungern vet man hur man gör goda kakor. Det här receptet, översatt ungefär honungsbruna, ger dig ett helt gäng små, delikata mjuka kakor som du kan få att smaka av precis vad du själv önskar
Severas gärna som "meze". Lägg köttet i en skål, tillsammans med vinet, senapen,1 kaffekopp olja, salt, peppar, lagerblad , oregano samt paprikorna som är rensade och skurna i bitar
Koka bulgur i buljongen. Låt kallna. Skala och hacka löken. Grovhacka nötterna och strimla aprikoserna. Blanda bulgur, lök, nötter, aprikoser, örter, citronsaft och peppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.