Veckans bröd blev ett lingonbröd som jag har experimenterat hej vilt med, men det blev helt ok. 9 dl vatten 1 dl linfrö 2 dl lingon (det går bra medlingonsylt också) 14 dl rågmjöl. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, honung, linfrö och lingon, tillsätt hälften av rågmjölet och lingonen och låt jäsa över natten, alt 2 timmar. Lägg degen i ett durkslag med en mjölad kökshandduk och låt jäsa i ca 1 timme. 9 dl vatten 1 dl linfrö 2 dl lingon (det går bra medlingonsylt också) 14 dl rågmjöl
Det är så smart och enkelt och det finns ingen ursäkt i världen att köpa smakfattig lingonsyltmed massa stabiliseringsmedel och snusk när man kan göra själv på någon minut
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Ibland är det gott med ett riktigt grovt bröd med tuggmotstånd i. Rågkross och linfrö bidrar till den grova känslan och för att få lite mer smak är brödet kryddat med kummin och fänkål
Jämna till ytan på bröden med en slev. Mät alltid med termometer, kärntemperatur på brödet skall vara 98°C. Pensla skorpan 3-4 gånger med vatten under tiden
Fast allra godast är de att äta medans lukten av nybakt fortfarande finns kvar i huset. Det här blir ett gott och saftigt bröd som innehåller lite grovt rågmjöl och linfrön och brödet passar utmärkt med en skiva ost
Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och snitta valfritt mönster på brödet. Pensla med lite vatten när brödet jäst färdigt, strö över lite mjöl och grädda sedan i 20-2 minuter tills bröden fått fin färg
Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar. Värm ugnen till 250C, spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta precis innan bröden sätts in
Mixa lingonenmed mixerstav. Tryck ut degen i en form med löstagbar form. Blanda creme fraiche, kesella,vaniljkesella,vaniljsocker,lingonsylt och kryddor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.