Skölj lutfisken noga och lägg den i kallt vatten några timmar. Sätt ugnen på 225°C.
Lägg lutfisken med skinnsidan neråt på ett fat med höga kanter. Strö över saltet. Täck med aluminiumfolie. Koka fisken i ugnen ca 45 minuter.
Såsen: Krossa senapsfröna i en mixer eller mortel och låt dem svälla i vattnet till en senap.
Rör ihop vetemjölet och matfettet i kastrull utan att det tar färg. Vispa i mjölken och rör till såsen tjocknar. Låt såsen koka sakta 3 minuter. Rör ner senapen och smaka av med salt och peppar. Blanka till sist av med en klick matfett.
Ta ut lutfisken ur ugnen. Häll bort vätskan. Servera med nykokt potatis, gröna ärter och sås.
Mal senapskornen, antingen i en mixer eller med senapslod i en bunke. Blanka av med 25 g margarin. Tillsätt lite av vattnet efterhand, och mal tills senapen är gräddgul
8 3 1/2 kg lutfisk 1 1/2 msk salt Vit sås 50 g smör 1/2 dl vetemjöl 8 dl mjölk 1 1/2 tsk salt 2 krm mald vitpeppar Senapssås 50 g smör 1/2 dl vetemjöl 8 dl mjölk 1 tsk salt 1 krm mald vitpeppar 2 msk fransk senap 1/2 msk Brun Farin Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Ta upp den med en hålslev. Smaka av med senap, salt och svartpeppar. 1 Skölj lutfisken och låt den ligga i kallt vatten över natten så blir den fastare. 5 kg lutfisk
Låt stå i kylskåp med plastfolie över i två dygn. Rensa sillen men låt benen sitta kvar. Lägg den i ättikslagen över natten eller ca 12-15 timmar (viktigt att den dragit igenom ordentligt)
Servera lutfiskenmed såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge
Fyll på med vatten så det nästan täcker. Krydda med salt och peppar. Skär köttet i stora tärningar. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om i omgångar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.