Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och snitta valfritt mönster på brödet. Pensla med lite vatten när brödet jäst färdigt, strö över lite mjöl och grädda sedan i 20-2 minuter tills bröden fått fin färg
Jag börjar med en bild på mitt barnbarn Elvira. lördag morgon, så mata surdegen på fredag morgon, gör degen på fredag kväll och grädda det på lördagmorgon
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
Blanda fett och mjölk/vatten och värm till fingerljummet. Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, honung, sirap, russin och brödkryddor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.