Rensa och skölj fisken. Mät fiskens tjocklek över ryggen för att beräkna koktiden.
Lägg ner fisken hel, helst på ett galler i en fiskgryta, så är det lättare att ta upp den då den är kokt.
Häll över vatten så att det nätt och jämnt täcker fisken. Ta sedan upp fisken.
Koka upp vattnet, tillsätt salt och vinäger. Lägg i grova morotsbitar, lök, dill (eller persilja) och kryddor.
Lägg i laxen. Nu avstannar kokningen och vattnet blir lagom varmt. Sjud laxen under lock på svag värme. Om spadet börjar koka igen, häll i lite kallt vatten så sjunker temperaturen.
Servera laxen varm eller kall med pressad potatis, grön sparris, wokade grönsaker och grillad tomat.
Koktider för fisk
4 cm tjock fisk 10-12 minuter
5 cm 15-20 minuter
6 cm 20-25 minuter
Hollandaisesås:
Smält matfett sakta på mycket svag värme i en kastrull. Låt det svalna något.
Skilj på äggens gulor och vitor. Blanda äggulor och vatten. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg för då blir såsen gråaktig). Sjud under vispning tills gulorna tjocknat, ställ gärna kastrullen i vattenbad. Gulorna måste värmas sakta och varsamt. Vid alltför hastig uppvärmning koagulerar de och resultatet blir äggröra (ägg koagulerar vid 70°C).
Såsen ska bli så tjock och fyllig att du ser kastrullens botten mellan visptagen. Ta av kastrullen från plattan. Lägg en fuktig diskduk under kastrullen så står den stadigt under vispningen.
Tillsätt försiktigt det smälta fettet, först droppvis sedan i en mycket tunn stråle under kraftig vispning i äggsåsen. Vicka inte så mycket på kastrullen, att bottensatsen kommer med. Det är bara fettet som ska vispas in i såsen. Kommer bottensatsen med, blir såsen för salt. Det gäller att vispa kraftigt hela tiden så att så mycket luft som möjligt kommer in i såsen.
Smaksätt med citronsaft och salt. Om såsen börjar "skära sig"- tillsätt en matsked iskallt vatten och vispa kraftigt. Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare är 60°C, då finns det risk att den skär sig.
Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Smaka av med salt och cayennepeppar. Hollandaisesås. Pensla laxenmed olja och krydda med krossad rosépeppar och salt
Det blev laxmedhollandaisesås och visst är det gott medhollandaisesås till fisk nån gång ibland, ljuvligt gott verkligen, men att kalla det för kungen bland såser tycker jag är lite att ta i, en god bea är minst lika god om inte godare och aioli med
Bara på med olja, salt och peppar. Hollandaisesåsen gjorde jag själv, det är ju så lätt och blir så mycket godare + att man slipper alla onödiga tillsatser
Hittade laxfiléer, som jag stekte med salt och peppar. Till laxen gjorde jag remouladsås, enkelt och god sås, som man bara rör ihop under tiden laxen steks
Vispa ihop crème fraiche, chilisås, stenbitsrom och kryddor. Finhacka rödlöken och tillsätt den. Låt stå kallt ett tag för bästa smaken, om tid finns gör dagen före för bästa smak
Servera laxen tillsammans med kokt potatis, citrongräddsås och sallad. Ta ut och tina laxen. Smaka av med lite salt och peppar och riv i citronskal och smaka av med citronsaft
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.