Inspiration till rotfruktsgratängen fick vi från kokboken "Kärlek, oliver och timjan" men vi ändrade lite och då blev det som såhär:Rotfruktsgratäng 4 port
Ansa, skölj och skiva purjolöken. 1smör till stekning, salt och peppar. 1Skala rotfrukterna och skiva dem i tunna skivor. 1Tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar och låt det småkoka tills grönsakerna börjar mjukna, cirka 15 minuter. 1Smörj en ugnsfast form och häll ner grönsakerna i den. Strö över osten och gratinera gratängen i cirka 25 minuter, eller till dess rotfrukterna är klara
salt och vitpeppar. Skala jordärtskockorna och lägg dem i vatten med citron i (annars blir de mörka och fula) Skiva moroten och lök, vit+gul, fräs detta i smör
Det blev en ögonöppnare och jag fick lära mig mycket om lammuppfödning i Sverige. I påskas gav jag mig av till en lammgård i Kåseberga (läs om det här) för att köpa lamm direkt från gården
Samtliga lamm kommer omedelbart fram och skuffas i tron att det ska bjudas på något gott. Det ville sig så väl att det serverades grillat lamm från Bjumisträsk utanför Kalix
Till påsk brukar det bli fisk och skaldjursbuffé eller lamm. Hittade receptet till det saltinbakta lammet hos Mark Sisson, men kom även över Pluras recept
Gott, enkelt och smakrikt, dessutom lätt att variera. Lägg i rotfrukterna och salt dem med örtsalt. Lägg blomkålsskivorna överest och salta och sprid över oreganon
När vi kom fram till Lycksele i torsdags hade Robert förberett en fantastiskt god lammgryta som vi åt på lantbröd tillsammans med sallad, rödlök, tomat, srirachamajonnäs och röd spetskål
För ett laktosfritt recept ta bort fetaostenLammkött (jag använde resterna från (lammframdelen)en avocado per personfetaost efter smaken vitlöksklyfta,pressadsalt,pepparstekfettLinserna
Idag var det bara potatis, morötter och palsternacka i, givetvis matlagningsgrädde, ost och gratäng creme också, men jag tänkte mer på själva "innehållet"
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.