Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt och lägg i kålen med rotänden uppåt. Förväll kålhuvudet ca 5 minuter.
Ta loss de mjuka bladen efterhand. Om du vill kan du lyfta upp kålhuvudet på en tallrik när de ska tas bort. Lossa bladen försiktigt så att du får så hela blad som möjligt. Låt kålbladen (12-14 st) rinna av på en ren handduk. Skär bort en del av den grova bladnerven, så att bladen lätt kan rullas ihop.
Koka under tiden ris och mjölk till en tjock gröt på svag värme ca 20 minuter. Låt riset svalna. Skala och finhacka löken.
Häll Milda Culinesse i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget. När matfettet tystnat och blivit svagt brynt – lägg i löken och mjukfräs på svag värme. Låt svalna. Sätt ugnen på 225°C.
Blanda ris med färs, ägg, mjölk, salt och vitpeppar till en lagom lös färs.
Fördela en rågad matsked färs på kålbladet, vik in kanterna och rulla ihop till en dolme.
Lägg kåldolmarna tätt med skarven nedåt i en smord form och pensla dem rikligt med Milda Culinesse. Ringla över sirap. Stek kåldolmarna i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills de har fått fin färg. Bränn inte ytan för då bildas det en besk sky.
Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt vatten så det blir 4 dl sky. Vispa ihop vetemjöl och vatten och red av såsen under omrörning. Låt den koka ca 3 minuter. Runda av såsen med buljong och Milda Mat. Smaka av med salt och vitpeppar.
Bryn köttfärs och i Milda flytande margarin i en stekpanna. Låt tomatpurén fräsa med ett par minuter. Häll i Milda cuisine och vatten, låt köttfärssåsen koka 5 minuter
Låt biffarna ligga framme i rumstemperatur, helst 30 min före stekning. Skala och skiva löken. Lägg 2 msk matfett i kall stekpanna och ställ in plattan på medelvärme
KåldolmarFörmodligen kom kåldolmarna till Sverige genom de turkar med familjer som befann sig i Sverige i början av 1700-talet för att få tillbaka pengar som de hade lånat ut till Karl XII
Här kommer en variant av kåldolmar fast i form av biffar som toppas med stekt sötad vitkål. Här kommer en variant av kåldolmar fast i form av biffar som toppas med stekt sötad vitkål
Det tar tid och är lite omständigt att göra kåldolmar, men det är ju himla gott. Det tar tid och är lite omständigt att göra kåldolmar, men det är ju himla gott
Klassisk husmanskost som (också) skulle fått Mannerström att fälla en tår…Köttfärslimpa, kroppkakor, stekt strömming, dillkött men bäst av allt kåldolmar
Här om kvällen så gjorde jag & älste sonen Timmy, egena kåldolmar. Kåldolmar. 2016-04-23, 07. 44. ). Det vart mycket omtyckt och uppskattat, så här kommer receptet om du vill testa att göra egena du med
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.