Idag överraskade jag Oskar med nybakade källarfranskor till frukost och det blev väldigt uppskattat. Dela degen i 8 bitar och gör runda bullar av dem och platta till dem lite innan du lägger dem på en plåt med bakplåtspapper. källarfranska Ingredienser till 8 st 25 g jäst
Man kan ju alltid dricka en stödkaffe innan, och knapra på en skorpa eller något medan man väntar. på lite mjöl om du vill (eller solrosfrön eller några andra trevliga frön) och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Ät dem nybakade så smöret smälter med lite ost och marmelad, mums. Här kommer ett gott tips på källarfranska, mjuka och fluffiga precis som en källarfranska ska smaka
Smula jästen i en bunke, och värm vattnet med oljan fingervarmt. Skär ett kryss i varje bulle, och sikta över riktligt med vetemjöl för en lite lantlig look
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.