800 g
inläggningssill ca 12 filéer 1 dl ättika 12%
2 dl
strösocker
3 dl
vatten
1 rödlök
1 morot
4
lagerblad
1/2 msk
kryddpepparkorn
1 msk
krossade enbär
½ dl
gin
400 g
matjessill
½ dl
ättika, 12%
1 dl
socker
1 ½
vatten
1 bit
ingefära, skalad och skivad i tunna skivor
2
stjärnanis
1
gullök
strömming
2 kg
färsk strömming
1 1/2 l
vatten
3 dl
ättika
3 msk
salt
2 dl
creme fraiche
1 dl
finhackad dill
1/2 tsk
fint rivet skal av väl tvättat citron
2 dl
majonnäs
1/2 msk
pepparrot
1/2 msk
fint skuren gräslök
lax
500 g
laxfilé
½ dl
salt
1 kuvert
saffran =
1
apelsin
1 knippe
dill
½ msk
vitpeppar, krossat
500 g
rimmat nötkött, högrev eller bringa
1 l
Kycklingbuljong
1 Lök
2 Vitlöksklyftor
1/2
Morot
1 tsk
vitpepparkorn
1 msk
Äppelcidervinäger
1 kvist
rosmarin
1 dl
hackad kruspersilja
5 gelatinblad
Koka upp en rymlig kastrull med vatten, lägg ned köttet och ge ett uppkok, skumma väl. Lyft upp med hålslev och spola av. Koka upp koklagen och lägg ned nötköttet, lägg på lock och låt det knappt puttra sakta tills det är mört, ca 1 ½ timme, beroende på köttets tjocklek. Dra kastrullen av värmen och låt köttet svalna i spadet.
Julmat - Ugnsomelett. Då kommer receptet på omeletten som jag lovade i ett tidigare inlägg. Detta receptet är lagom för en normalstor gratängform, ta receptet gånger två så räcker det till en långpanna
Jag kan också intyga (efter fyra julbord på en vecka) att magen har mycket lättare att smälta ett helt växtbaserat julbord än ett baserat på kött, vilket gör att du kommer orka äta ännu mer och inte tröttna lika fort på julmaten
Då närmar vi oss den sista veckan innan julhelgen och nedräkningen kan börja. Dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före dopparedagen är det idag om vi inte räknat helt tokigt, och Mårtenssons förberedelser inför julabordet tar fart på riktigt
Förbereder julmaten. Nu har jag förberett maten för ikväll och dukat fram glöggen till Kalle Anka. Nu måste jag bara fixa till mig själv med sedan är gästerna välkomna
Eftersom det går att handla receptfria läkemedel på vilken bensinmack som helst nu för tiden är det kanske inte så konstigt att Apoteket slår ett signal för sina matiga produkter
Ja om vi gnällde över vädret igår så var vi minst sagt lite oroliga över nattens väder. ett åskväder som hette duga väckte oss vid 4 morse och hagelstormen som följde i åskans spår var inte så illa den heller, allt utanför fönstret var helt täckt av dom stora vita kornen, jösses Amalia
Dan före dan, vi står i köket och gör lite julmat hemma. Min tradition är att vi samlar mina mostrars familjer och vår familj hos någon av oss och firar jul tillsammans med massa mat och spel
Jag är inte så jätteförtjust i julmat (bortsett från mormors köttbullar då) så jag gjorde matlådor får att fylla ut så jag inte skulle bli en tunnis under julhelgen
SALLAD MED FIKON1 krispsalladshuvud, salladsmix eller grönkål4 fikon100g kallrökt skinka100g chevré, feta eller den ost du gillarbalsamicocremeSalladen i botten och sedan bygger du på som du vill
God jul, god fortsättning & ta vara på alla goda, bra rester ni säkert har kylen fylld av. Får återkomma med resttips för det tycker jag som bekant är himla roligt att prata om
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.