Jag längtar till Italien…..
Festkokerskan's Blog
Festkokerskan's Blog
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg lax och lägg den i frysen i minst två dygn. Låt laxen tina i kylen. När den fortvarande är lite frusen tar du bort eventuella ben med laxpincett och skrapar bort alla fjäll från skinnet. Blanda 2 dl strösocker, 1 dl havssalt, 1/2 dl torr vit Martini, rivet skal från 1 citron, 1 tsk krossade fänkålsfrön och 1 msk krossad svartpeppar. Gnid in laxbiten med blandningen och stoppa in den med hela blandningen i en plastpåse. Knyt påsen! Låt laxen grava i kylen i minst två dkygn. Vänd påsen ett par gånger per dygn. När laxen skall ätas torkar du av kryddblandning och lag med hushållspapper. Skär i tunna skivor. Om du vill kan du skiva och halstra skinnet i torr stekpanna – det finns de som gillar detta.. Servera med parmesangratinerad fänkål om du vill ha en matig förrätt och gravlaxsås samt citronklyfta, förstås.
  • Gravlaxsås
  • 3 msk stark svensk senap röres ihop med 3 msk socker. Tillsätt 1 äggula, 1 msk citronsaft, 1 msk vanlig rödvinsvinäger, 1 msk torr Martini och vispa sedan i en olja med neutral smak (majs eller raps) lite i taget tills såsen tjocknat. Det går åt ca 3-4 dl olja. Smaksätt med lite salt och mald peppar och skär ner vipporna från fänkålen i stället för dill.
  • 2 krossade vitlöksklyftor och låt dem bryna med en stund. Häll i 1/2 flaska torrt, vitt vin och koka till vinet minskat till hälften. Lägg i ca 1/2 kg mogna, urkärnade och skalade tomater eller om du är bekväm som jag, ta två burkar tomater. Lägg i ca 30 svarta, stora, utkärnade oliver och rivet skal av 1/2 citron Låt grytan småkoka under lock i en timme. Smaka av med buljong, salt och peppar. Eventuellt behövs en gnutta socker om vin och tomater varit väl syrliga. Plocka bort de gamla rosmarinkvistarna och strö över lite färska barr. Ät med ett gott, ljust surdegsbröd att suga upp vätskan med och en grön sallad till.
  • 300 gr skalad mandel rostas försiktigt i ugnen och hackas grovt. Lägg upp 500 gr vetemjöl på bakbordet och gör en grop i mitten. Lägg i 500 gr socker, 4 uppvispade ägg, 1 tsk rivet apelsinskal, 1 tsk vaniljsocker och en knapp tsk bakpulver. Arbeta ihop till en deg, arbeta in mandeln och forma långa rullar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt och gräddas i ca 25 minuter i 200 gr Skär sedan längderna i ca 1 cm tjocka bitar på snedden och grädda ytterligare ca 25 minuter Stäng av ugnen de sista 10 minuterna. Du kan förvara dem i flera månader, men det är rent hypotetiskt eftersom de brukar ha en rykande åtgång!

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.