1 kg
lax och lägg den i frysen i minst två dygn. Låt laxen tina i kylen. När den fortvarande är lite frusen tar du bort eventuella ben med laxpincett och skrapar bort alla fjäll från skinnet. Blanda 2 dl strösocker, 1 dl havssalt, 1/2 dl torr vit Martini, rivet skal från 1 citron, 1 tsk krossade fänkålsfrön och 1 msk krossad svartpeppar. Gnid in laxbiten med blandningen och stoppa in den med hela blandningen i en plastpåse. Knyt påsen! Låt laxen grava i kylen i minst två dkygn. Vänd påsen ett par gånger per dygn. När laxen skall ätas torkar du av kryddblandning och lag med hushållspapper. Skär i tunna skivor. Om du vill kan du skiva och halstra skinnet i torr stekpanna – det finns de som gillar detta.. Servera med parmesangratinerad fänkål om du vill ha en matig förrätt och gravlaxsås samt citronklyfta, förstås.
Gravlaxsås
3 msk
stark svensk senap röres ihop med 3 msk socker. Tillsätt 1 äggula, 1 msk citronsaft, 1 msk vanlig rödvinsvinäger, 1 msk torr Martini och vispa sedan i en olja med neutral smak (majs eller raps) lite i taget tills såsen tjocknat. Det går åt ca 3-4 dl olja. Smaksätt med lite salt och mald peppar och skär ner vipporna från fänkålen i stället för dill.
2 krossade
vitlöksklyftor och låt dem bryna med en stund. Häll i 1/2 flaska torrt, vitt vin och koka till vinet minskat till hälften. Lägg i ca 1/2 kg mogna, urkärnade och skalade tomater eller om du är bekväm som jag, ta två burkar tomater. Lägg i ca 30 svarta, stora, utkärnade oliver och rivet skal av 1/2 citron Låt grytan småkoka under lock i en timme. Smaka av med buljong, salt och peppar. Eventuellt behövs en gnutta socker om vin och tomater varit väl syrliga. Plocka bort de gamla rosmarinkvistarna och strö över lite färska barr. Ät med ett gott, ljust surdegsbröd att suga upp vätskan med och en grön sallad till.
300 gr
skalad mandel rostas försiktigt i ugnen och hackas grovt. Lägg upp 500 gr vetemjöl på bakbordet och gör en grop i mitten. Lägg i 500 gr socker, 4 uppvispade ägg, 1 tsk rivet apelsinskal, 1 tsk vaniljsocker och en knapp tsk bakpulver. Arbeta ihop till en deg, arbeta in mandeln och forma långa rullar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt och gräddas i ca 25 minuter i 200 gr Skär sedan längderna i ca 1 cm tjocka bitar på snedden och grädda ytterligare ca 25 minuter Stäng av ugnen de sista 10 minuterna. Du kan förvara dem i flera månader, men det är rent hypotetiskt eftersom de brukar ha en rykande åtgång!
Personligen är jag inte speciellt förtjust i den tjocka fettranden som gick genom skinkan. Vi tackade inte nej till det, utan bestämde oss för att njuta av julmat i slutet på oktober
Jag lade en tillklippt bakplåtspapper i botten och på insidan av flaskan. Så när jag skulle göra ett torn på Alvas häxprinsesstårta så gjorde jag just så
Värm oljan och fritera korven håll i pinnen tills den får fin färg. Nu planeras nästa resa dit och Micke mjukstartar och serverar Corn Dogs235 ml vetemjöl235 ml majsmjöl1 msk socker1 msk bakpulver350 ml mjölk1 pkt grillkorvfrityrolja vi använde vanlig matoljagrillspettblanda ihop dom torra ingredienserna och mjölken till en ganska tjock smet
Det har blivit sommar och det händer så mycket att jag knappt hinner blogga. Vid lunchtid var det dags att bege sig ut på serpentinvägarna för att åka ner till lilla Bolsenasjön och byn med samma namn
Tillsätt frön och mjöl och arbeta degen tills den är smidig. Pressa ut vätskan ur spenaten och lägg i en skål tillsammans med 1 msk olivolja, salt och peppar och blanda. Kavla ut degen tunt, som till kanelbullar, cirka 40 x 50 cm
Att ibland blir det katastrof, rakt ner i soporna och ibland blir det bara ett sådant där "Halleluja-moment" och i helgen var det sannerligen ett sådant, kan svära på att jagtill och med hörde en änglakör när jag satte tänderna i den här tårtan
Jag har tidigare varit väldigt skeptiskt till just grönkål, mycket därför att den har en sådan kravfylld hälsostämpel, men också för att den är lite svårsmält
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.