22 I
år har vi inte plockat några hjortron, men förra året var vi ute på flera myrar och plockade galet mycket bär
1 kg
hjortron
0,5 kg
socker Börja med att koka upp vatten med lite natriumbensoat. "Doppa" glasburkar och lock i det kokta vattnet och torka i ugnen på varmluft i 50-75 grader, då steriliseras burkarna och sylten håller sig bättre! Varva bär och socker i en kastrull/gryta, låt den gärna stå svalt i några timmar om du har möjlighet. Hetta långsamt upp bären och låt sjuda på svag värme tills bären är fyllda med lag (ca 15 minuter). OBS! Rör INTE om i grytan utan skaka den och ta bort eventuellt skum under tiden. Häll upp den varma sylten i de väl rengjorda, varma glasburkarna ända upp till kanten och sätt på locket direkt. Förvara sylten mörkt och svalt. Sjuka mängder hjortron plockade vi förra sommaren. Det var roligt att hitta så mycket bär, men fruktansvärt med alla mygg som i princip åt upp mig på myren Massor av hjortron i frysen som är kanonbra att kunna koka sylt av!
Varva bär och socker i en syltgryta. Låt det hela stå svalt och safta sig ca 1 dygn. Koka upp bärmassan. Skaka grytan då och då, så att sockret smälter
syltsocker. 1hjortronVarva bär och socker i en kastrull, låt stå 1 timme. Sjud försiktigt 5 minuter, häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt
För någon månad sen fick jag hjortron av min mamma som hon plockat uppe hos min lillasyster i Åre. Eftersom jag inte hade nån idé på vad jag skulle göra för kul med dom utsökta små bären fick de bo i frysen fram tills nu
Kaffeost, ja jag vet, det låter lite galet. Kaffeost är inget som jag tror är så vanligt i de mellersta och södra delarna av Svedala men i Norrland, närmaste bestämt kring Norra Finland/Sverige ungefär runt Tornedalen är det inga konstigheter alls
Hur går det med alla julförberedelser för er. Jag känner att jag har läget under kontroll men längtar tills jag får lite ledigt för nu är fokus mer på jul än på jobb
Hjortronsylt är alltid gott tycker jag, men passar kanske allra bäst i juletider. Det här är visserligen inget nytt recept på pannacotta, den finns sedan tidigare på bloggen, men här är den tillsammans med hjortronsylt
Mitt bidrag till förra veckans MBT med tema kalas var våfflor med västerbottensost och hjortronsylt. Rebecka kommer ju från Åre så de här våfflorna blev en lite hyllning till henne
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.