Ordet semla kommer från det latinska ordet "simila" som betyder "det finaste mjölet". Redan i de äldsta skandinaviska bibelöversättningarna möter vi ordet semla, som i Gustav Vasas bibel från år 1541, där man kan läsa om tackoffer bestående av "bakade semlokakor blandade med olio"
Minstingen älskade nutella semlanmedan den största mest frågade om han bara kunde få grädden. Väljer man mandelmassa, Blanda mandelmassanmed en liten liten skvätt mjölk och lägg sedan i den urgröpta botten och gör som med nutellafyllningen
Härlig, fluffig semla. Jag är ett stort fan av vetebröd i alla dess former och kombinationen med härlig, krämig mandelmassa och vispgrädde är svårslagen, tycker jag
En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning medmandelmassa och grädde
Gröp hål i semlornas nedre del med en gaffel och blanda ihop lite av inkråmet medmandelmassa. Nästa vecka infaller fettisdag och här har ni semmelreceptet som ger er saftiga bullar med smak av kardemumma
21Det här med att baka eget bröd är bland det bästa jag vet, och som ni såg åt jag det som en del av min frukost imorse, med en massa goda pålägg. 21Det här med att baka eget bröd är bland det bästa jag vet, och som ni såg åt jag det som en del av min frukost imorse, med en massa goda pålägg
Pitabröden fyllde vi med zucchini, halloumi, grillad paprika (färdigköpt), tomater, och rödlök. Grädda dem genast på en plåt klädd med bakplåtspapper, mitt i ugnen i 6-10 minuter
Ingen bakelse i världen slår väl en hederlig semla. Mosa samman mandelmassamed en liten klick grädde och brödsmulorna som blev över vid urgröpet och fyll bullarna med fyllningen
Blanda inkråmet med vätska och mandelmassa. Arbeta gärna med bakmaskin. Pensla med ägg. Bullarna gröps med fördel ur, men inte ända ut i kanter eller botten
Det är mysigt att påta med, det är nyttigt, det är ingenting mer i det hembakta än det som du haft i degen så du slipper oönskade tillsatsämnen och konserveringsmedel
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.