Fransk kalops 4-6 port 1½ kilo högrev eller annat kött som passar för långkok
2 stora
morötter, i stora bitar
6-8 små
gula lökar, halverade
2 dl
rött vin
2 dl
vatten
3 msk
tomatpuré
4 tsk
kinesisk soja
1 lagerblad,
fint stött
2 tsk
paprikapulver
3 kvistar
persilja
vitpeppar och salt
2 tsk
torkad rosmarin, fint stött
250 g
ärtor
Skär köttet i lagom stora grytbitar, krydda dom runt om med salt, vitpeppar och paprikapulver.
Bryn köttet i omgångar i en stekgryta så det får fin färg runt om, ta upp och lägg åt sidan.
Bryn därefter morötter och lök i grytan och lägg tillbaka köttet.
Tillsätt övriga ingredienser utom ärtorna i grytan, rör om och låt småputtra under lock till morötter och lök är mjuka - ca 30-45 minuter - då du tar upp dom ur grytan.
Låt grytan fortsätta småputtra ytterligare ca 1½ timme tills köttet är färdigt och mört. När ca 30 minuter återstår lägger du i ärtorna.
Lägg ner morötterna och lökarna i grytan en stund innan servering så de blir genomvarma.
Red av grytan till önskad konsistens och smaka av.
Servera med valfritt tillbehör, vi hade ett potatisstomp till vår.
En av favoriterna på gårdagens temadag med franska bakverk blev den franska chokladtårtan. Receptet kommer ursprungligen från Leila, men vi ändrat lite samt lagt till en tryffelglasyr som gjorde tårtan otroligt blank och vacker och såklart väldigt god
Den här tårtan innehöll min favorit kladdkaka eller fransk chokladtårta som det så fint heter då det är massor av smält choklad i dem istället för kakao
2 tsk fransk senap. Det har varit en lugn och skön dag helt i min stil, jag har hunnit njuta i solen, rensa lite ogräs, bakat, kokat saft, både fikat och ätit ute på altanen och nu avslutar vi denna underbara söndag med te i soffan
fransk bondsoppa 4 port. Fransk bondsoppa. Älskar soppor och så är det billigt och nyttigt. Jag brukar göra soppa på torsdagar men då mina kids oftast ratar mina soppor så brukar det även bli pannkakor till
Kalops är perfekt att göra i crockpot. Här visas kalopsen innan den kokas sakta. Smakerna från köttet, löken och kryddorna kommer verkligen fram när man kokar den sakta i låg temperatur
4 800 g potatis 3 schalottenlökar 1/2 dl hackad dill och persilja 1 - 1 1/2 msk kapris Sås 1 msk vinäger 2 tsk fransk senap 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 krm socker 3 msk raps- eller olivolja 1 msk vatten Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Något som symboliserar min barndoms husmanskost är verkligen kalops. Skånsk kalops är generellt lite mustigare och man stoppar gärna i lite extra grejer =) Så här, mina vänner – har ni min version på skånsk kalops
Ingredienser Portioner. 10 2 kg högrev i bit 4 gula lökar 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g) 2 msk smör 2 msk rödvinsvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk japansk soja 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond) 20 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 3 lagerblad majsstärkelse salt Mormorskokta morötter 800 g morötter 1 skalad gul lök 2 msk smör salt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.