Mycket av smaken kommer från mjuk ost (ja, särskrivet ska det vara - inte mjukost) som läggs i botten tillsammans med fräst babyspenat innan omelettsmeten hälls över
oljaoch smör, till stekning. salt och peppar. 250 g fryst filodeg, tinad. 1 purjolök. 50 g babyspenat. 300 g vällagrad ost, t ex Västerbottensost. Pajbotten250 g fryst filodeg, tinad 25 g smör. Fyllning1 purjolök 500 g färska kantareller oljaoch smör, till stekning salt och peppar 50 g babyspenat 300 g vällagrad ost, t ex Västerbottensost. Äggstanning3 ägg 2 dl mjölk 1 dl grädde salt och peppar
Vispa äggen i tillsammans med grädde ochost. Pensla ett ark i taget med smör- & rapsolja. Vik remsan i flera lager till en kvadratisk formoch fördela i smordaaluminiumformar, så att degen ligger plant i bottenoch sticker upp lite veckat över kanten
Vill man kan man hälla på lite soja-, -havre-, eller kogräddeoch strö över lite riven ost. Jag tog ett paket fryst, tinad spenatsom kramades ur och blandades med lite salt och peppar, rökt tofu i tärningar (Kung Markatta har) och pinjenötter
Vispa äggen i tillsammans med grädde ochost. Pensla ett ark i taget med smör- & rapsolja. Vik remsan i flera lager till en kvadratisk formoch fördela i smordaaluminiumformar, så att degen ligger plant i bottenoch sticker upp lite veckat över kanten
Servera med nan eller ris (Jag användade råris). Men den här gången använde jag fetaost, som Saag Paneer använder indisk färskost, Paneer, och det är nära till fetaost
Servera gärna med en fräsch sallad ochfärskost, t ex Keso funkar. Vispa "smeten" ordentligtmed t ex en ballongvisp så den blir jämn o fin utan några Crème Fraiche-klumpar
Vispa sedan ihopmed mjöl, ägg och salt. Hetta upp en panna, använd hushållspapper med smör, stryk över så att laggen blir blank men inte rinnig av fett
Jag föreställer mig att varianten medfetaost/soltorkadetomaterockså passar fint i min paj. Just den här pajvarianten är svår att göra helt mjölkfri, men du kan naturligtvis ta någon alternativ yoghurt, crème fraiche eller grädde, och själv smaksätta med saffran och lite tomatpuré
Gratängen är en sån där som kan passa både fest och vardags, bara anpassa mängd på sås, kyckling ochspenat efter spisande, använd den grädde du föredrar och likadant medosten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.